Press – konferencija: Inicijativa za Bjelašnicu i Igman

Neformalna grupa građana i građanki Inicijativa za Bjelašnicu i Igman danas je održala konferenciju za novinare u hotelu

Neformalna grupa građana i građanki Inicijativa za Bjelašnicu i Igman danas je održala konferenciju za novinare u hotelu Marriott. Predmet je strateško planiranje razvoja planina Bjelašnice i Igmana.

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman želi ukazati na potrebu daljeg razvoja i unapređenja potencijala ovih planina, te ski centra Belašnica-Igman. Od mjeseca februara 2019. do sada imali su niz aktivnosti koje su naišle na odobravanje i pozitivnu reakciju aktuelnih struktura, predsjedavajućeg Skupštine KS, ZOI’84 i Općine Trnovo. S obzirom na sve veću zainteresovanost građana, ljubitelja planine, te medija za rad ove grupe građana predstavili su javnosti planirane aktivnosti, te ozvaničili potrebu za svakim oblikom podrške kako bi afirmativnim pristupom iskoristili sve planinske aktivnosti.

Emir Vučijak ispred ove grupe kazao je kako Inicijativa okuplja ljubitelje planina, skijaše koji godinama pokušavaju da dobiju jedan respektabilan skijaški centar.

– Na planinama stalno nešto nedostaje, ili vještako osnježavanje, ili se žalimo na kamenje na stazama, na sporost liftova. Do sada se nezadovoljstvo ljudi ispoljavalo tiho, ali smo onda odlučili da to promijenimo. Odlučili smo da se udružimo i skupa radimo na tome da Bjelašnica i Igman postanu mnogo razvijeniji nego što sada jesu. Naša namjera je da skupa radimo na poboljšanjima. Obavili smo razgovore s nadležnima iz KJP ZOI ’84, KS-a i Općine Trnovo i naišli na razumijevanje. Već smo dogovorili da imamo kratkoročne mjere za poboljšanje u narednoj sezoni, naveo je Vučijak, te istakao kako žele da se stvore uslovi da bude moguće skijanje 120 dana i da staze budu odlične.

NAČELNIK

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, kazao je da Inicijativu doživljavaju kao partnere.

– Želimo da oni budu korektivni faktor u svim dobrim i lošim potezima. Želimo da kažemo da su zakonske nadležnosti jasno definisane i nećemo ulaziti tamo gdje nije naša nadležnost. Tamo gdje je nadležna Općina učinit će maksimum za dobrobit kako građana naše općine tako i posjetioce Bjelašnice.  Za razvoj zimskog sporta ne treba da ulažu ni općina ni kanton, već samo da se dobit koju ostvare ulaže tamo gdje je i ostvarena, u skijališta Bjelašnice, a ne da se tim sredstvima saniraju gubici Zetre. Općina ništa od toga ne traži. Želimo paralelno da razvijamo i ljetnu i zimsku ponudu, trenutno imamo razvijeniju ponudu za zimu, a za ljeto nemamo šta da ponudimo, mora se raditi na tome.

Na pitanje novinara vezano za raspolaganje nekretninama (privatizaciju) na području Bjelašnice, Općinski načelnik je objasnio kako se raspolaganje nekretninama u vlasništvu Općine vrši u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima i Pravilnikom o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova.

U postupku provedbe urbanističkih projekata Općine Trnovo u cjelosti je ispoštovana utvrđena zakonska procedura.

Zakone donose kantoni i Federacija, svi problemi oko preklapanja zakona su na Kantonu i Federaciji, dakle ništa se ne može raditi mimo prostornog plana KS-a, koji je na snazi. Općinski načelnik ističe kako je svjestan da se radi o opstrukciji, blokadi sistema govoreći s posebnim osvrtom na izgradnju Poslovno sportskog centra, za čiju je realizaciju postavljeno pitanje novinara.

Općinski načelnik poziva Vladu Kantona Sarajevo na saradnju i poziva na susret s općinskim administracijama u Kantonu Sarajevo, a s ciljem boljeg upoznavanja sa svim projektima od značaja za Kanton Sarajevo, razmjene informacija i dogovora oko buduće saradnje.

Vučijak je poručio da su pokrenuli analizu da vide ko je taj ko koči: “Mi smo svojim primjerom pokazali da možemo, otišli smo gore i napravilo radnu akciju i očistili smeće. Mi smo obični građani, poreski obveznici i želimo samo pristojne uslove za život.”

Nevres Alispahić, aktuelni direktor ZOI ’84, rekao je da je dolaskom na ovu funkciju prije godinu uvidio da ZOI sa svojim potencijalima može da radi i da dostigne evropski nivo. Međutim, Vlada KS-a srezala je budžet i svi razvojni projekti koji su trebali biti realizovani ostali su po strani.

– Rekao sam prije da ZOI do 2020. može sam da radi i bude održiv, ali evo od razvojnih projekata koji su planirani ne može se raditi, jer je Vlada ukinula finansiranje, možda kad dođe novi direktor bude para. Razvojne programe koje smo planirali ove godine bili su proširenje i uređenje staza, osnježavanje jednog kraka prema Kolijevki, uređenje staze na Malom polju, obnova hotela na Igmanu, izgradnja adrenalin parka na Velikom polju. Sve je stalo i ZOI trenutno preživljava. Ono što zaradimo utrošimo na obeveze koje imamo iz prethodnog perioda i to 280.000 KM mjesečno, kazao je Alispahić.

U vezi sa člankom: “Inicijativa za Bjelašnicu”