Smotra folklora u Javorovom dolu

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Biseri Bjelašnice, u nedjelju, 07.07.2019. godine, je održana tradicionalna smotra folklora. Igre i narodne

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Biseri Bjelašnice, u nedjelju, 07.07.2019. godine, je održana tradicionalna smotra folklora. Igre i narodne nošnje oživili su amfiteatar Javorovog Dola gdje je upriličen defile. Osim domaćina sa svoje tri grupe predstavilo se još nekoliko folklornih društava.  Manifestaciju je otvorio predsjednik KUD-a Biseri Bjelašnice, Salem Lučkin, a kratko se obratio i Općinski načelnik kao jedan od dobitnika Zahvalnice za doprinos u radu ovog društva, te je u svom obraćanju istakao značaj ove manifestacije, kazavši da je važna najprije za očuvanje historije ovog područja ali i širenje suradnje, uspostavljanje novih prijateljstava, afirmaciju kulture i tradicije i poticanje zanimanja domaće i svjetske javnosti za bogatstvo tradicijske kulturne baštine i historije ovog mjesta.

Ciljevi organiziranja smotre folklora pod nazivom “Bjelašničke staze” je očuvanje i promoviranje tradicije koja zauzima značajno mjesto u kulturi i turizmu. Spoj kulture i turizma svakako će utjecati na poboljšanje i obogaćivanje turističke ponude navedenih destinacija. Lokalna zajednica je prepoznala značaj ovog događaja u smislu što bolje promocije Trnova, turizma i kulture ovog područja te je finansirala ovaj događaj. Tradicijska kultura jedan je od bitnih i prepoznatljivih elemenata Trnovskog kulturnog identiteta.

Mnogobrojni prisutni su uživali u programu. Publika je dugotrajnim aplauzima davala podršku svim učesnicima.

[tie_slideshow]

[tie_slide] IMG_7964 [/tie_slide]

[tie_slide] 66390993_2289936267756730_8468283770804371456_n [/tie_slide]

[tie_slide]IMG_7967 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7971 [/tie_slide]

[/tie_slideshow]