Obilježena 27. godišnjica od oslobađanja Trnova

U prisustvu velikog broja građana, članova boračkih udruženja, porodica šehida, Općinskih vijećnika, poslanika Skupštine KS i gostiju jučer

U prisustvu velikog broja građana, članova boračkih udruženja, porodica šehida, Općinskih vijećnika, poslanika Skupštine KS i gostiju jučer je, na centralnom spomen obilježju u Trnovu, obilježena godišnjica “Oslobađanja Trnova”, jedne od najznačajnijih bitki koje su se tokom protekloga rata vodile na općini Trnovo. Organizator ovog obilježavanja je Udruženje organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Trnovo.

Mještani Trnova, ratni komandanti i bivši borci prisjetili su se ratnih dešavanja i herojske borbe pripadnika jedinica Armije RBiH i policije RBiH na oslobađanju Trnova, te hrabrih sinova koji su dali svoje živote za oslobađanje Trnova: Bratić Merim, Terzo Nermin, Pločo Nasuf, Krupalija Emin, Imamović Edhem, Hodžić Rizo, Pločo Aljo, Kolar Smajo, Smječanin Osman, Kadić Nusret, Gežo Irfan, Bajraktarević Mustafa, Krilšević Haso, Mizdrak Ekrem, Lindov Fehim, Hodžić Edin, Čusto Zaim i Rogoj Nezir.

Nakon učenja Jasin-dove, govorila je predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Trnovo, gospođa Sifa Dreca: “Udruženje okuplja porodice šehida od rata do danas, svi se sjećamo tih teških vremena i evo danas nakon 25 godina svako sa svojim ličnim bolom živi u današnjem vremenu za koje su živote dali naši šehidi. Oni su nas obavezali da aktivno učestvujemo u što boljem uređenju i organizanizaciji ove države i društva na svim nivoima. Ispunjavamo najvažniji zadatak u zajednici odgajajući našu djecu i unuke, te ih obrazujući da sami mogu kreirati i voditi društvene procese. Da budu ponosni sljedbenici onih koji su nas zadužili.”

Upriličen je i kratki historijski čas, koji je održao komandant Edhem Godinjak. A prisutnima je učinio čast i kratko se obratio i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata, gospodin Salko Bukvarević, koji je istakao da se kultura sjećanja na odbrambeno-oslobodilački rat i one ljude koji su dali svoje živote mora nastaviti.

Cvijeće je položila delegacija ispred Općine Trnovo, Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, zatim delegacija ispred boračkih udruženja općine Trnovo, delegacija ispred udruženja 1. Bošnjačke brigade i udruženja 4. Viteške motorizovane brigade.

Građani i zvanice svojim prisustvom i odavanjem počasti pokazali su da žrtva ovih ljudi nikada neće biti zaboravljena.

[tie_slideshow]

[tie_slide] IMG_7962 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7967 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7975 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7970 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7997 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7999 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_8006 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7984 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7990 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7994 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_7955 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_8000 [/tie_slide]

[/tie_slideshow]

Pin It