Općina Trnovo i KJKP Park o saradnji i održavanju

Uprava preduzeća Park i to v.d. direktora Edin Abdurahmanović i v.d. izvršnog direktora održavanja Alma Bahtanović posjetili su

Uprava preduzeća Park i to v.d. direktora Edin Abdurahmanović i v.d. izvršnog direktora održavanja Alma Bahtanović posjetili su danas Općinu Trnovo i s načelnikom Ibrom Berilom i saradnicima razgovarali o održavanju javnih zelenih površina na području ove općine. Kroz redovno održavanje shodno Programu preduzeće Park na godišnjem nivou održava prostor Parka djece Srebrenice u blizini hotela Maršal na Bjelašnici. Na više od 300.000 kvadrata površine vrši se higijena na području Velikog polja na Igmanu, a održavanje na godišnjem nivou radi se i na površinama uz zgradu Općine.

Dosadašnjim radom i zalaganjem preduzeća Park generalno su zadovoljni u Općini Trnovo, međutim njihov zahtjev je da se spisak tih lokacija izmijeni, jer smatraju da treba redovno održavati urbani prostor općine, a ne onaj koji se rjeđe posjećuje tokom ljetnog perioda. S obzirom da općina Trnovo čini, kako navode oko 26% teritorije Kantona Sarajevo, neophodno je održavati i još dunum zemljišta u tri mjesne zajednice uz spomen obilježja u Šabićima, Delijašima i Dejčićima, kao i na Igmanu, a nakon što bude uređeno od iduće godine da se redovno održava površina na Babinom dolu. Iz Općine su istakli spremnost i da za te aktivnosti tehnički obnove mehanizaciju i alat radnika Parka koji inače vrše održavanje Igmana i Bjelašnice, odnosno postojeće tri površine definisane Programom održavanja. V.d. direktor Abdurahmanović pozdravio je spremnost predstavnika Općine da se razgovara o saradnji i problematici održavanja, te upoznao predstavnike Općine da je u toku prikupljanje sugestija i prijedloga od lokalnih zajednica, odnosno Općina, jer je u toku priprema za izradu Programa održavanja javnih zelenih površina, kao najvećeg godišnjeg projekta Parka za 2020. godinu. Zatraženo je od Općine da se dostavi prijedlog i zahtjev o uslugama preduzeća Park za održavanje, kako bi nakon prikupljanja svih prijedloga, s Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS, odnosno KS kao osnivačem i vlasnikom Parka bilo usaglašeno koji dio površina će biti finansiran iz Budžeta KS, a koji kroz ugovore iz općinskih budžeta.
Iz Općine Trnovo su raspitivali i za proceduru postavljanja korpi za sitni otpad na izletištima, odnosno na Babinom dolu i u blizini, a zaključeno je da to jedino može biti kroz investiciono ulaganje Općine, odnosno kroz ugovor o saradnji između Parka i Općine Trnovo. Iz Općine su insistirali i da se riješi pitanje komunalnih redara, pa i lugara za područje izletišta, posebno tokom vikenda kada je velika koncentracija izletnika na tom prostoru, odnosno kada veće količine smeća ostaju na travnjacima i pored vodotoka. Razgovaralo se i o saradnji Općine Trnovo i “Pionirske doline” kroz posjete osnovaca Trnova ovom rekreativno zabavnom centru ili kroz časove u prirodi gdje bi osnovci Trnova bili educirani i posjetili prirodne ljepote svoje općine, ali i naučili i posjetili svakog stanovnika zoološkog vrta “Pionirske doline”.

PARK

KJKP PARK

Pin It