Potpisan Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji kuće spasa

Općina Trnovo i kompanija “Neimari” d.o.o. Sarajevo potpisali su Ugovor o izvođenju radova – rekonstrukcija kuće spasa u

Općina Trnovo i kompanija “Neimari” d.o.o. Sarajevo potpisali su Ugovor o izvođenju radova – rekonstrukcija kuće spasa u općini Trnovo.

Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 KM sa PDV-om, a rok za njihovo izvođenje je 24 mjeseca od dana uvođenja u posao.

Ugovor su potpisali Općinski načelnik, Ibro Berilo i direktori kompanije “Neimari”, gospodin Ramiz Mulaomerović i Sedžad Mizdrak.

Ovo je jedan od projekata koji za cilj imaju podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području Općine Trnovo.

Postojeći objekat kuće spasa je u ruševnom stanju i potrebno je izvršiti njegovu rekonstrukciju. U cilju stavljanja u funkciju neophodno je da se uradi projektna dokumentacija. U prizemnom objektu planiran je restoran, dok je potkrovlje predviđeno za spavanje. Položaj u odnosu na putnu komunikaciju koja povezuje zaleđe Bjelašnice sa centrom iziskuje da se izgradi jedan ovakav kompleks. Sam naziv “Kuća spasa” govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike, planinare kada je nevrijeme i mećava sa jakim udarima vjetra,  međutim ponajviše je koristila mještanima, jer bi pri povratku iz Sarajeva svratili ovdje sakriti se od lošeg vremena, odmoriti i nastaviti put dalje do svog sela.

Objekat će djelimično zadržati svoju prvenstvenu namjenu, te će jedna prostorija biti uređena i otvorena za građane, vatrogasce, gorsku službu spašavanja…

 

 

 

Pin It

Leave a Comment