Zimsko održavanje puteva na području općine Trnovo

Općina Trnovo je potpisala ugovore za pružanje usluga čišćenja i zimskog održavanja puteva na području općine Trnovo za

Općina Trnovo je potpisala ugovore za pružanje usluga čišćenja i zimskog održavanja puteva na području općine Trnovo za zimsku sezonu 2019./2020. Ovi ugovori podrazumijevaju čišćenje i održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva mjesnih zajednica Dejčići, Šabići, Trnovo, Delijaši i dio opštine RS (Kijevo). Čišćenje i održavanje lokalnih puteva na području općine finansira Općina Trnovo, uz sufinansiranje Direkcije za puteve Kantona Sarajevo u iznosu od 50.000,00 KM.

Putni pravci: 

Gornja Grkarica – Pendičići kompanija „MGBH” d.o.o.
Hotel Maršal – Donja Grkarica kompanija „MGBH” d.o.o.
Gornja Grkarica – Sinanovići – Umoljani- Elezovići, Javorov do, loko Bjelašnica kompanija “Grakop” d.o.o
Brana – Trnovo- Grebak kompanija “OKAC” d.o.o.

Lokalni putevi: 

MZ Trnovo – pružanje usluga čišćenja i zimskog održavanja, kompanija „MGBH” d.o.o.
MZ Šabići  – pružanje usluga čišćenja i zimskog održavanja, kompanija „MILIŠIĆ-TRANS” d.o.o.
MZ Delijaš – pružanje usluga čišćenja i zimskog održavanja, kompanija „MILIŠIĆ-TRANS” d.o.o.
MZ Dejčići – pružanje usluga čišćenja i zimskog održavanja, kompanija „JKP Trnovo” d.o.o.
MZ Kijevo RS – pružanje usluga čišćenja i zimskog održavanja, kompanija „Mevludin commerc” d.o.o.

Predstavnici nadležne općinske službe poučeni iskustvom iz proteklih zima, ističu da najviše problema sa čišćenjem puteva bude u padinskim dijelovima općine, stoga upućuju i apel građanima da u slučaju većih snježnih padavina sami uzmu učešće u čišćenju snijega ispred svojih stambenih i poslovnih objekata, što je i zakonska obaveza.

Kako bi se osigurala prohodnost svih puteva značajnih za građane, poljoprivrednike, privrednike ili bolesna lica, mole se građani da kontaktiraju predsjednike mjesnih zajednica, te im prijave i eventualne poteškoće i nepravilnosti izvođača ukoliko do njih dođe.

Osim puteva u nadležnosti općine tu su i putevi značajni za općinu (održavanje magistralnog puta M18, dio od brane Bogatići do Trnova i magistralnog puta M18.1 od Gareža do Grebka) a koje će čistiti Goražde putevi d.d., i u nadležnosti je Cesta FBiH.

Sredstva za zimsko održavanje puteva značajnih za općinu Trnovo svake godine obezbjeđuje Općina. Za ovu namjenu obezbijeđeno je iznos od 312.144,05 KM, sa PDV-om.

Leave a Comment