Obilježen Dan policije SJB Trnovo

U organizaciji U.B.“Patriotska liga“, u petak,18.09.2020. godine obilježena 29. godišnjica mobilizacije aktivnog i rezervnog sastava policije SJB Trnovo,

U organizaciji U.B.“Patriotska liga“, u petak,18.09.2020. godine obilježena 29. godišnjica mobilizacije aktivnog i rezervnog sastava policije SJB Trnovo, kao sjećanje na šehide i poginule policajce, one umrle nakon rata, i odata počast herojima.
Tim povodom proučeni su Ja'sini u džamijama prije džume namaza, a nakon toga u 14:00 sati na centralnom spomen obilježju kod zgrade Općine proučen je Ja'sin, odata počast i položeno cvijeće. Čas historije održao je Edhem Godinjak, načelnik tadašnje SJB Trnovo, a skupu se obratio i načelnik Općine Ibro Berilo. Potom su uručene plakete zaslužnim pojedincima, za izuzetan doprinos u očuvanju tekovina Patriotskog fronta BiH. Plakete su dodjeljene Esadu Veliću, Emini Mehmedagić, Omeru Vatriću i Ibri Berilu.
Naglašena je uloga aktivnog i rezervnog sastava policije SJB Trnovo u odbrani prostora Trnova, kao i BiH, 285 njenih pripadnika cijelo vrijeme je izvršavalo borbena dejstva i učestvovalo u akcijama, ne samo na području Općine Trnovo, nego i širom BiH. Gotovo svi su ranjeni tokom rata, neki i više puta, a poginulo je 26 pripadnika na borbenim zadacima. Odlikovano je 15 pripadnika, a SJB Trnovo je dobitnik najvećeg kolektivnog priznanja MUP-a RBiH “Ratne zastave“, pored još samo dvije jedinice u BiH.
Odata je počast policajcima koji su dali svoje živote: Dedić Mirsadu, Knežević Dragoljubu, Bjelica Ibri, Pločo Edibu, Bunar Zahidu, Ćosić Sakibu, Drinjaković Senadu, Hamzić Abidu, Krupalija Zulfi, Sačić Dini, Leka Fikretu, Zagorac Suadu, Zagorac Edibu, Malkić Hajri, Šehović Uzeiru, Hodžić Rizi, Terzo Nerminu, Spahija Kasimu, Velić Munibu, Mehanić Ismetu, Zulić Sadi, Mehanić Kemi, Leka Ibri, Mizdrak Zajki, Mehanija Aliji, Mulaosmanović Hamzi;
Odali su počast i položili cvijeće, delegacije: Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Općine Trnovo, Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja JOB KS, 1. Bošnjačke brigade, Udruženja “Zlatni ljiljan“ i “Zlatna policijska značka“, Boračkih udruženja Općine Trnovo, općinske organizacije SDA Trnovo.
Iskazana je duboka zahvalnost i sjećanje na sve šehide,poginule i umrle policajce Trnova, kao i ostalim borcima Armije i MUP-a RBiH, koji su branili Trnovo i BiH.

Pin It

Leave a Comment