U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

Na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice, na Štinom dolu nalazi se “Kuća spasa“, objekat koji ima svoju

Na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice, na Štinom dolu nalazi se “Kuća spasa“, objekat koji ima svoju historiju. Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare u vrijeme mećava i jakih udara vjetra, a najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima. Nakon rata objekat je bio u ruševnom stanju, te je Općina Trnovo pokrenula projekat obnove. Nakon urađene projektne dokumentacije i potpisivanja ugovora počela je izgradnja sasvim novog objekta.
Vrijednost ugovora je 638.745,69 KM, a investitor radova je Općina Trnovo, a sa 65.000,00 KM učestvuje Vlada Federacije BiH, te sa 140.000,00 Turistička zajednica KS. Izvođać radova je Neimari d.o.o., a nadzor vrši Arting BH.
Objekat će zadržati svoju prvu namjenu, a planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna brutto površina objekta je 559,36 m2, a objekat se sastoji od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Između ostalog objekat će imati: sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za satanke i terasu.
U toku su radovi na krovnoj konstrukciji, nakon čega slijedi postavljanje vanjske stolarije i radovi unutar objekta, te unutrašnje opremanje, kao i radovi na fasadi objekta.
Ovo je jedan od projekata koji za cilj imaju podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području Općine Trnovo.

Pin It

Leave a Comment