Početna / Vijesti / Dani Kantona Sarajevo – općina Trnovo

Dani Kantona Sarajevo – općina Trnovo

U sklopu manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, koja traje  od 02. – 09.05.2018. godine, u četvrtak, 03. maja 2018. godine u Osnovnoj školi “Zaim Kolar” Dejčići organizovana su dva predavanja u organizaciji JU Dom zdravlja KS-OJ Trnovo.

Za učenike petog i šestog razreda OŠ “Zaim Kolar” održano je predavanje na temu “Zloupotreba antibiotika u dječijoj dobi”, predavanje je održala doktorica Amra Mehmedagić: “Mnogi liječnici koji se bave liječenjem djece bili bi zadovoljniji kada bi imali veću mogućnost dostupa mikrobiološkim laboratorijima jer bi onda mogli provoditi uspješniju antibiotsku terapiju. Zbog toga i naš dom zdravlja uporno insistira na zapošljavanju laboranta. Iz navedenog razloga antibiotik se često, već pri prvom pregledu prepisuje djetetu, što onda vodi i u nepotrebnu i u nepravilnu primjenu antimikrobnih lijekova. Međutim, sa ovakvim brzim prepisivanjem antibiotika, često su zadovoljni i sami roditelji, jer misle da će bolest njihova djeteta tako brže proći, ali i bez manje komplikacija.”

Istog dana u prostorijama škole za učenike osmog i devetog razreda održano je predavanje na temu “Reproduktivno zdravlje kod mladih” koje je držala dip.med.sestra Elma Zukanović: “Zdravstvena edukacija mladih treba biti usmjerena ne samo na povećavanje znanja kod mladih, nego i na pružanje podrške, te razvoj socijalnih vještina potrebnih za izbjegavanje rizičnog ponašanja, prevenciju spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća. Aktivno učešće mladih u preventivnim programima pridonosi razvoju samopoštovanja i odgovornom spolnom ponašanju.

Sljedeća Prethodna
 domz2
 domz3
 domz1
 domz4
Sljedeća Prethodna

 

Oko Ajla Mulaosmanovic