Početna / Vijesti / Radovi na izgradnji regionalnog vodovoda “Hojta – Bjelašnica – Igman”

Radovi na izgradnji regionalnog vodovoda “Hojta – Bjelašnica – Igman”

Područje općine Trnovo, tačnije područje Babinog Dola je prostor na kojem se realizuje veliki kapitalni projekat, kojim će Bjelašnica postati moderni skijaški i zimski centar, što je od velikog turističkog i ekonomskog značaja. Projekte zajedno implementiraju Kanton Sarajevo i Općina Trnovo. Kanton Sarajevo za implementaciju infrastrukturnih projekata – vertikalni transport i zasnježavanje izdvaja 16 miliona KM.

Prema akcionim planovima i rokovima, te ukoliko se radovi nastave ovim intenzitetom, navedeni projekti će zaživjeti do početka zimske sezone 2017./2018., te će tako Bjelašnica postati jedno od najatraktivnijih odredišta za zimske sportove.

Izgradnja jednog od najsloženijih vodovodnih sistema – vodovod “Hojta – Bjelašnica – Igman” , tačnije prva faza ovog projekta je u toku, završetak radova je planiran do 01.11.2017. godine. Izvođači radova su firma Ame d.o.o. iz Breze i Orman d.o.o. Vrijednost prve faze izgradnje vodovoda za ovo područje iznosi 2.800.000 KM, a sredstva je obezbijedilo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

IMG_3725
Fotografija Općina Trnovo

Završetak kompletnog projekta planiran je za novembar 2018. godine, a projektom će se obezbijediti voda za piće za prostor Bjelašnice, Igmana, Gornje i Donje Grkarice, Čakli i Proskoka, te obezbjediti  neophodnu određenu količinu vode za sistem vještačkog osnježenja na Babinom  Dolu.

IMG_3726
Fotografija Općina Trnovo

IMG_3727

Oko Ajla Mulaosmanovic