Projekat PRO-Budućnost: Međureligijsko upoznavanje

Nakon što su za Vaskrs zajedno farbali jaja, djeca Trnova u subotu su se, na drugi dan Bajrama,

Nakon što su za Vaskrs zajedno farbali jaja, djeca Trnova u subotu su se, na drugi dan Bajrama, zajedno sa sveštenikom Mladenom Mikavicom i efendijom Mirelom Okanovićem družili uz baklavu i sokove.
Druženja su organizirana u sklopu aktivnosti „Međureligijsko upoznavanje sa vjerskim običajima za Vaskrs i Bajram“ kao aktivnost Radne grupe Trnovo, projekta PRO-Budućnost, uz koordinaciju partnerskog Udruženja “InfoHouse”.
Djeca koja su u aprilu bila domaćini drugarima na radionici farbanja jaja, okupila su se ispred crkve Svetog velikomučenika Georgija i sa sveštenikom Mladenom Mikavicom krenuli put džamije u Trnovu, gdje su ih, uz tradicionalne bajramske kolače – baklavu i ružicu, sokove i mevludske bombone, dočekali Minel efendija Okanović i njihovi vršnjaci.

41949894755_5771360a27_b

“Bili smo vaši gosti u aprilu na Vaskrsu, i sretni smo da vas danas možemo dočekati na naš najveći blagdan – Bajram. Počastićemo vas tradicionalnim kolačem koji se služi gostima na Bajram – baklavom, a tu je i ružica koja je također česta u tim prililkama”, kazao je efendija Okanović na početku druženja, na kojem je govorio o običajima vezanim uz Bajram, Ramazan i drugim običajima za koje su se gosti zanimali. Druženje je organizirano u prostoriji mekteba-vjerske škole u sklopu džamije, a gosti su imali priliku obići i unutrašnjost džamije i saznati sve detalje.

41949893315_ff4b2f2e5e_b
Druženje je je podržano kroz aktivnosti radne grupe Trnovo USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH (MRV), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).