Dodijeljena sredstva za očuvanje i zaštitu autentične slike sela Lukomir

Selo Lukomir jedno je od prekrasnih sela Bjelašnice. Naseljenost Bjelašnice često fascinira, a naročito naseljenost ovog sela, na

Selo Lukomir jedno je od prekrasnih sela Bjelašnice. Naseljenost Bjelašnice često fascinira, a naročito naseljenost ovog sela, na skoro 1.500 metara nadmorske visine.

put za Lukomir

Put Bjelašnica-Lukomir

Lukomir, općina Konjic, od 2009. godine definiše se kao kulturni krajolik i proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nacionalni spomenik čine objekti smješteni u selu Lukomir (96 objekata, od čega 46 stambenih objekata, 49 gospodarskih objekata i objekat bivše škole), nekropola sa 18 stećaka na lokalitetu Vlaško groblje i nekropola sa devet stećaka na lokalitetu Jezerine.

Općina Trnovo dodijelila je sredstva Udrženju građana sela Lukomir za očuvanje i zaštitu autentične slike sela Lukomir.

Predsjednik Udruženja, gospodin Dževad Čomor rekao je: “Kao i dosta puta do sada, Općina Trnovo sa svojim predstavnicima i načelnikom Ibrom Berilom, su pokazali da su iskreni prijatelji našeg sela i da su spremni pomoći u svim konkretnim poslovima. Trudit ćemo se da ova sredstva što racionalnije utrošimo i time opravdamo povjerenje koje nam je ukazano. Načelniku i njegovim saradnicima se i ovim putem najiskrenije zahvaljujemo.”

[tie_slideshow]

[tie_slide]džH [/tie_slide]

[tie_slide] OS [/tie_slide]

[/tie_slideshow]

 

 

Pin It