Projekat izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda

Nakon što je u avgustu mjesecu tekuće godine potpisan sporazum o donaciji za projekat izgradnje otpadnih voda sa

Nakon što je u avgustu mjesecu tekuće godine potpisan sporazum o donaciji za projekat izgradnje otpadnih voda sa Bjelašnice i Igmana, kojim će Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) donirat Općini Trnovo 640.795 EUR-a.

IMG_6210

Općina Trnovo raspisala je tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadne vode na Igmanu i Bjelašnici tehnologija PVA-MBBR. Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, od izvođača se zahtijeva da isporuči naručitelju potpuno funkcionalno i ispitano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Igman/Bjelašnice.

Radovi uključuju projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu, izgradnju, dovršenje, testove po dovršetku, puštanje u rad, pokusni rad, tehnički pregled, obuku osoblja naručitelja, te sve vezane poslove uključujući pripremne terenske radove.

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda će se temeljiti na tehnologiji PVA-MBBR na osnovu modularne fazne gradnje biološkog prečišćavanja.

Izgradnja uključuje također i pripremu terena i svih pomoćnih sadržaja, krajobrazno uređenje lokacije u okviru ovog projektnog zadatka. Postrojenja, nabava i dobava svih komunalnih usluga, izgradnja pristupne prometnice, glavnog dovodnog kolektora i druge kabelske i cijevne infrastrukture, unutarnjih prometnih površina, opskrbu vodom, površina za odlaganje, manipulativnih i parkirališnih površina, ispusnu građevinu i ostale objekte te nasipavanje terena Postrojenja u okviru ovog projektnog zadatka.

IMG_6215

Vrijednost radova bez PDV-a procijenjena je na 2,6 miliona KM. Pored Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) koji će pomenutim Sporazumom donirati Općini Trnovo 640.795 EUR-a, ovaj projekat će sufinansirati i Kanton Sarajevo i FBiH sa po 500.000 KM, te Općina Trnovo sa milion KM. Važno za istaći je da su samo četiri takva prečistača izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj.

U vezi sa: Općina Trnovo-vodeća svjetska tehnologija prečišćavanja otpadnih voda MBBR

Pin It