Pomoć drugim Općinama: Povratnici u Foči konačno dobili struju

Prije nekoliko dana električna energija konačno je stigla i do udaljenog fočanskog sela Kljuna na lokalitetu Mjesne zajednice

Prije nekoliko dana električna energija konačno je stigla i do udaljenog fočanskog sela Kljuna na lokalitetu Mjesne zajednice Izbišno, na radost povratnika koji su ovaj trenutak čekali godinama.

Živjeli su uz fenjere, bez televizora I frižidera, a posebno je bilo teško u ljetnom periodu kada se namirnice brzo kvare, a posla na imanjima ima i previše.

“Zimi nema mnogo radova, ali ljeti je teško jer je selo udaljeno od trgovina i skladišta za namirnice, tako da sve što uzgoje od stoke i sve što se uzme da se prehrane mora se iskoristiti za dan-dva. Ti teški dani su iza nas jer je, hvala Bogu, došla struja”, kaže Asim Kečo, predsjednik MZ Izbišno.

Borba za električnu energiju traje od 2012. godine kada su se prijeratni stanovnici odlučili vratiti i živjeti na svom ognjištu.

Ahmet Musić sa suprugom vratio se i dvije godine ranije. Na svom imanju drže uglavnom stoku, dvije krave i 20-tak ovaca. Kažu da su sve ove godine strpljivo čekali i konačno dočekali električnu energiju, zbog čega su presretni.

“Stigla je prije nekoliko dana, ne može biti ljepše ni bolje, devet godina smo bez struje, svega sam se uželio, i da pogledam televiziju i da ne palim fenjer”, kaže Ahmet.

Trenutno u ovom selu ima 17 kuća, od kojih su 11 obnovili sami stanovnici Kljuna, dok je samo šest stambenih objekata obnovljeno iz donacija. Vrijedni domaćini ovog, ali i ostalih povratničkih sela priredili su druženje uz podršku Koordinacije “Naša Foča” te pozvali predstavnike institucija, lokalnih zajednica i ministarstava koji su im dali podršku.

Imamo puno razloga da se zahvalimo načelnicima općina sarajevskog kantona, Novi Grad, Centar, općinama Ilidža, Trnovo i Kakanj koje su dale podršku”, kaže Izet Spahić, predsjednik SO Foča.

Susretu povratnika prisustvovao je i načelnik Općine Foča Radisav Mašić.

 

Leave a Comment