Planirana gradnja memorijalnog centra na Proskoku

Predstavnici boračkih udruženja jučer su iznijeli svoje sugestije, prijedloge i ideje za izradu projekta za izgradnju memorijalnog centra

Predstavnici boračkih udruženja jučer su iznijeli svoje sugestije, prijedloge i ideje za izradu projekta za izgradnju memorijalnog centra na Proskoku, općine Trnovo.

Na samom početku sastanka predstavnici boračkih udruženja su istakli značaj borbe na Proskoku. Naime, ratne 1993. godine, tačnije od 10. do 31. jula, trajale su žestoke borbe u mjestu Proskok, iznad sela Dejčići. Na Proskoku je neprijatelj uz nadmoćnost tehnike i brojnost uspio pomjeriti liniju odbrane boraca Armije RBiH na potez Igmana (Veliko polje), uz velike ljudske gubitke Armije RBiH.  Ipak prekomponovanjem snaga odbrane, uz pomoć novopristiglih jedinica drugih brigada, neprijatelj je zaustavljen u pokušaju stavljanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u potpuno okruženje.

Ofanzivu agresorskih jedinica je predvodio ratni zločinac Ratko Mladić, koji je na ovom mjestu izbjegao zarobljavanje od strane jedinice Armije RBiH.

Ključnu ulogu u odbrani od agresora odigrali su pripadnici Prve bošnjačke brigade i  182. viteške (fočanske) lahke brigade.

Bitka na Proskoku bila je i ostala sinonim odbrane BiH, što je razlog da se upravo na ovom mjestu izgradi memorijalni centar.

  • Općina Trnovo krenula je sa realizacijom ove ideje, za mene lično je ovo projekat od velikog značaja, i svakako prvi korak i cilj jeste da se donese pravo rješenje, koje će ispuniti sve zahtjeve i želje onih koji su učestvovali u ovoj borbi, i onih koji su izgubili najmilije, jer samo tako će ovaj memorijalni centar izgledati onako kako treba i oslikavati u današnjem vremenu takvu jednu borbu, istakao je općinski načelnik.

Mjesto na kojem se planira gradnja memorijalnog centra je bogata prirodna sredina, obiluje šumom, što će svakako ostati tako, sa planiranom alejom velikana, memorijalni centar Proskok dalje će sadržavati spomen obilježje-kao centralni sadržaj, zatim muzej, spomen-sobu, amfiteatar i vještačko jezero sa pratećim sadržajima poput parkinga, restorana i slično.

Leave a Comment