Osvrt na izlaganje

Ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo u svom gostovanju na Federalnoj TV, koje su prenijeli i neki

Ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo u svom gostovanju na Federalnoj TV, koje su prenijeli i neki portali, poput Slobodne Bosne pod naslovom ”ŠTA SE DOGAĐA NA BJELAŠNICI: U toku je strateška procjena nadogradnje na olimpijskoj planiani…”, je iznijela  nekoliko paušalnih stvari koje nikako ne bi trebalo da izgovara dužnosnica koja obnaša funkciju ministrice turizma i okoliša u Vladi FBiH. Zvaničnica ovog ranga bi trebalo da zna da ne postoji gradnja i legalna i ilegalna, i kako pojašnjava ”legalna je da su dobili  sve dozvole od Općine, ali da se nisu nikada obratili FM turizma i okoliša da se zaista napravi jedna kvalitetna strateška procjena tog područja”.

Ministrica bi svakako trebala da zna, kao što i sama govori u jednom konfuznom izlaganju, da je ova oblast u nadležnosti Kantona Sarajevo, te ne pristaje federalnoj zvaničnici  da ne može da razluči šta su čije nadležnosti. Ako već govori o nekom strateškom dokumentu, onda želimo da je upoznamo da se dokument zove  ”Izvještaj o strategijskoj procjeni uticaja na okoliš za izmjene i dopune regulacionog plana Sportsko-rekreacionog područja Bjelašnica”, koji je urađen od strane Zavoda za prostorno planiranje KS i kuće koju su oni izabrali putem tendera. Isti se nalazi u Ministarstvu prostornog uređenja KS i dat je na uvid svima koji žele da daju svoje mišljenje, pa je u tom smislu i Ministarstvo turizma i okoliša FBiH trebalo dati svoje mišljenje.Na kraju će sve to, nadležno Kantonalno ministarstvo sumirati i dati konačno mišljenje o ovom dokumentu.

Općina Trnovo ima izuzetno dobru saradnju sa Federalnim ministarstvom turizma i okoliša, pogotovo iz oblasti zaštičenih područja, u toku je izrada Studije parka prirode Bjelašnica-Igman-Visočica-Treskavica-kanjon rijeke Rakitnice. Površina Općine Trnovo koja ulazi u ovaj projekat je 8.940 ha ili jedna četvrtina ukupne površine Općine.

Iznenađeni  smo  izjavom da  je voda na Vrelu Bosne sumnjivog kvalitete i nije za piće. Molimo Zavod za javno zdravstvo KS i JKP Vodovod i kanalizacija da se pod hitno oglase sa svim nalazima o kvalitetu vode u KS, da kao nadležne i odgovorne institucije daju relevantno mišljenje o kvaliteti vode koju zajedno pijemo.

Zaista smo zabrinuti i saosjećamo sa svima koji su uznemireni zbog ovakvih informacija, uz napomenu da se razvojni projekti na Bjelašnici provode uz mjere zaštite i maksimalnim nivoom odgovornosti prema zakonom propisanim mjerama.

Na kraju navodimo da je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša u Vladi KS, gostujući u Sarajevskoj Špici na TVSA, 18. januara 2021. godine,  rekao da je voda koju građani Sarajeva piju bakteriološki i epidemiološki ispravna, i da nema razloga za zabrinutost.

https://www.tvsa.ba/?s=Had%C5%BEiahmetovi%C4%87+za+%C5%A0picu

Pin It

Leave a Comment