Dan masakra na pijaci Markale i Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva

Zajedničkom komemorativnom sjednicom Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i Općinskih vijeća sa područja KS, u Narodnom pozorištu Sarajevo

Zajedničkom komemorativnom sjednicom Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i Općinskih vijeća sa područja KS, u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježen je Dan sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995.godine i 27. godišnjica masakra građana na pijaci Markale, kada su poginula 68 i ranjena 142 naša sugrađana. U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, nakon toga i akademik Mirko Pejanović.

Organizatori komemoracije su bili Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko vijeće i općinska vijeća sa područja KS.

Nakon sjednice, predstavnici državnih, federalnih, gradskih, te općinskih vlasti sa područja KS, porodice i prijatelji položili su cvijeće na spomen obilježje i odali počast ubijenim u masakru na pijaci Markale.

U ime Općine Trnovo počast su odali i položili cvijeće na spomen obilježje,  predsjedavajuća Općinskog vijeća Amina Dedić i sekretar Općine Trnovo Haris Pindžo.

Najveći masakr građana Sarajeva u periodu agresije odabran je kao simbol obilježavanja Dana sjećanja na sve nevine građane Sarajeva tokom 1.425 dana opsade. Petog februara se sjećamo 11.000 ubijenih građana Sarajeva, od čega je 1.601 dijete.

 

Pin It

Leave a Comment