Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća obilježen 2. maj

Povodom obilježavanja 29. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u nedelju, 02.05.2021. godine odata je

Povodom obilježavanja 29. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, u nedelju, 02.05.2021. godine odata je počast na mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, groblju Lav, mezarju Stadion i centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada.

Cvijeće su položile i odale počast brojne delegacije svih nivoa vlasti, među njima i delegacija Općine Trnovo, koju su činili predsjedavajuća Općinskog vijeća Trnovo Amina Dedić i sekretar Općine Trnovo Haris Pindžo.

Specijalne jedinice tadašnje JNA, uz pomoć paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva RBiH u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva. Toga dana spriječeno je zauzimanje zgrade Predsjedništva, odbranjen glavni grad i nezavisnost BiH.

 

Pin It

Leave a Comment