Prvo školsko zvono

Općina Trnovo i ove godine realizuje projekat podrške i pomoći učenicima i njihovim roditeljima za početak nove školske

Općina Trnovo i ove godine realizuje projekat podrške i pomoći učenicima i njihovim roditeljima za početak nove školske 2021/2022. godine. Naime, iako oblast obrazovanja nije u njenoj direktnoj nadležnosti, Općina Trnovo svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšanje uvjeta školovanja, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima i drugo.

Općina Trnovo za ovu školsku godinu je obezbijedila udžbenike za sve učenike, ruksake i školski pribor za sve upisane u prvi razred, a  bit će nastavljena i dosadašnja praksa da učenici svih razreda imaju prevoz od kuće do škole i od škole do kuće.

Poklon kuponi za sve učenike osnovne škole

Ovog prvog septembra, prvog dana škole uz želju da što više časova đaci provedu u školskim klupama i nadoknade propušteno, uručeni su im poklon kuponi. Općina je za sve učenike škole obezbijedila poklon bon u iznosu od 60 KM za niže i 80 KM za učenike viših razreda za kupovinu školskog pribora i opreme za novu školsku godinu. To je mali doprinos lokalne zajednice i briga manje roditeljima koji opremaju djecu u školu.

Čestitka Općinskog načelnika: “Dragi učenici, sretan vam početak školske godine. Neka vam prijateljstvo i druženje budu važni predmeti isto kao matematika, informatika, biologija ili historija, jer vam je toga u proteklom vremenu pandemije najviše falilo. Posebno čestitam našim prvačićima koji, vjerujem, željno iščekuju prve časove u školskim klupama sa kojih će ponijeti najljepše uspomene kojih će se rado prisjećati. Radujem se svakom vašem uspjehu.”

 

Prevoz za sve školarce

Kao i prethodnih nekoliko godina Općina Trnovo, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i ove školske godine omogućit će svim učenicima Osnovne škole “Zaim Kolar” Dejčići da bezbjedno dolaze i vraćaju se iz škole. Prevozom koji organizuje Općina riješen je dugogodišnji problem nedostatka prevoza iz svih naselja koja su udaljena od škole. Ovakvo olakšanje đacima i njihovim roditeljima od velikog je značaja, istakao je Općinski načelnik. Djeca imaju redovan, udoban i bezbjedan prevoz do škole i nazad. Načelnik je kazao kako pored aspekta brige  za najmlađe ovakav vid organizacije prevoza ima i još jedan dalji značaj, a to je olakšanje života ljudima koji su se opredijelili za život na selu.

“Pored prevoza djece, Općina će obezbijediti i besplatne đačke užine, te sukladno daljim prioritetima i potrebama podržavati će aktivnosti i projekte škole koji za cilj imaju poboljšanje uvjeta odgojno-obrazovnog rada”, ističe Općinski načelnik Ibro Berilo.

Napominjemo da će Općina svim učenicima koji pohađaju srednju školu, a prebivalište im je na području općine Trnovo finansirati mjesečne kupone za đačke iskaznice gradskog javnog prevoza.

Direktor osnovne škole “Zaim Kolar” Dejčići, jedine koja djeluje na području naše općine, kazao je:

“Vjerujem da će svake godine doći do povećanja broja učenika, s obzirom na ovakve uslove školovanja koje nudi sama škola ali i lokalna zajednica. Direktor je izrazio veliku zahvalnost Općini Trnovo na višegodišnjoj pomoći u realizaciji nastavnih aktivnosti i poboljšanju uvjeta boravka i rada u školi.”

Uz poštivanje epidemioloških mjera upriličen je prijem povodom polaska u školu naših najmlađih školaraca, stanovnika općine Trnovo.

Prvačići dobili ruksake i školski pribor koje im je osigurala Općina Trnovo

Shodno zaključku Vlade Kantona Sarajevo nastava u novoj školskoj godini u Kantonu Sarajevo odvijat će se u učionicama, uz preporuke i naredbe vezane za epidemiološku situaciju.

“Radujem se povratku u školsku klupu, poželio sam učiti skupa sa učiteljicom i svojim drugarima”, rekao je jedan od učenika trećeg razreda.

 

Autor: Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment