Obilježena 27. godišnjica diverzantske akcije Čakle – Dan diverzanata

Na spomen-obilježju Igman, potom na platou Čakle-Proskok, jučer je obilježena  27. godišnjica diverzantske akcije Čakle, a istovremeno je

Na spomen-obilježju Igman, potom na platou Čakle-Proskok, jučer je obilježena  27. godišnjica diverzantske akcije Čakle, a istovremeno je obilježen i Dan diverzanata Prve bošnjačke brigade Armije RBiH. Organizator obilježavanja bilo je Udruženje JOB ”Unija veterana” Općine Trnovo. Okupili su  se nekadašnji diverzanti, veterani rata, porodice šehida i prijatelji, zvaničnici, predstavnici boračkih udruženja, gosti i brojni građani.

 

Odata je počast svim poginulim i umrlim braniteljima u proteklom ratu, a posebno pripadnicima diverzantskog voda Prve bošnjačke brigade, te Mehanić Mirsadu koji je poginuo na Čaklama na današnji dan.

 

Odali su počast i položili cvijeće delegacije – Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Ministarstva za pitanja boraca KS, Općine Trnovo, Udruženja JOB KS, Saveza udruženja največih ratnih priznanja  Zlatni ljiljan  i  Zlatna policijska značka KS, Koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo i Prve bošnjačke brigade Armije BiH.

 

Na platou Čakle, mjestu pogibje Mehanić Mirsada, pored navedenih delegacija počast je odala i položila cvijeće i njegova porodica. Mirsad je bio pripadnik DIV-a Prve bošnjačke brigade i obavljao dužnost komandira voda. Poginuo je  06.10.1994. godine u oslobađanju platoa Bjelašnice u mjestu Čakle.

 

Proučen je Jasin i dova, a historijski čas o dešavanjima na Čaklama održao je jedan od pripadnika DIV-a Zakir Imamović. Potom su se prisutnima obratili i v.d. federalnog ministra za pitanja boraca Mirza Terzo i pomoćnik ministra za pitanja boraca KS Osman Smajlović.

 

Poruka ovogodišnjeg obilježavanja je da se heroji našega doba, Trnovski diverzanti ne smiju zaboraviti, kao ni njihova uloga u proteklom ratu, oni zaslužuju sjećanje, poštovanje i zahvalnost.

 

Leave a Comment