Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježja u Sarajevu i odale

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježja u Sarajevu i odale počast svim poginulim braniteljima naše domovine, kao i civilima Sarajeva. Cvijeće je položeno na Spomen-obilježje Vječna vatra, Centralno spomen-obilježje na Šehidskom mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95 i Spomen-park Vraca. Pored brojnih delegacija, cvijeće je položila i odala počast i delegacija Općine Trnovo.

Podcrtano je kako je višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada su uspostavljeni principi na kojima će se Bosna i Hercegovina graditi kao država, a to su principi ravnopravnosti, teritorijalne cjelovitosti i nedjeljivosti.

Gradska uprava Sarajeva organizovala je u jutarnjim satima i podizanje zastave BiH na brdu Hum, a nakon polaganja cvijeća na navedenim lokacijama upriličena je posjeta i polaganje cvijeća na gradskim grobljima Lav, Sv.Josip, Sv.Marko i Mezarje Stadion, te polaganje cvijeća na Spomen obilježju ispred Općine Novi Grad Sarajevo.

U večernjim satima, u sarajevskoj Vijećnici održana je svečana akademija u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo, kojoj je prisustvovala i delegacija Općine Trnovo.

Leave a Comment