Dan šehida: Dan podsjećanja na važnu historijsku lekciju

Dan šehida danas je tradicionalno obilježen posjetom šehidskom mezarju. Centralni program tim povodom održan je na Velikom polju,

Dan šehida danas je tradicionalno obilježen posjetom šehidskom mezarju. Centralni program tim povodom održan je na Velikom polju, gdje se okupilo nekoliko desetina članova porodica šehida, vjernika i predstavnika javnog i društvenog života u Trnovu.

Kratkim govorom o ulozi i značaju žrtve šehida za slobodu bošnjačkog naroda i opstojnost države Bosne i Hercegovine prisutnima se obratio imam Abdulah Dedić.

Efendija je podsjetio da se drugi dan ramazanskog bajrama obilježava kao dan šehida kako bi se oživjelo sjećanje na djelo najplemenitijih sinova naše domovine. „Mi iz ovakvih obilježavanja svake godine uzimamo pouku i po ugledu na njih i sami bivamo spremniji na žrtvu, jer njihova žrtva je zaista golema“, kazao je.

Na kraju programa trnovski imami su poklonili jasin-dovu svih šehidima, a brojne delegacije iz javnog života i udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata su proučili fatihu i položile cvijeće na spomen ploči.

Delegacija Općine Trnovo položila je cvijeće.

Nakon posjete mezarju i polaganja cvijeća održano je druženje sa članovima šehidskih porodica, u povodu Ramazanskog bajrama i Dana šehida. Ovo je tradicionalna manifestacija koju Općina organizuje svake godine, a svim porodicama obezbijeđena je hedija od po 100 KM, njih 89.

Druženju su prisustvovali Općinski načelnik Ibro Berilo, predsjedavajuća i vijećnici Općinskog vijeća , kao i predstavnici boračkih udruženja općine Trnovo.

Predsjednica Udruženja, Sifa Dreca je istakla da je Općina Trnovo i njen načelnik najbolji primjer brige o ovoj populaciji, redovno organizuje tradicionalna druženja i pomoć za ovu populaciju, i to nekoliko puta godišnje, te se ovom prilikom još jednom zahvalila u svoje lično ime i u ime porodica koje predstavlja.

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment