Sjećanje na heroja Kemu Mehanića – položeno cvijeće i odata počast

Na spomen-obilježju na Dujmovskim brdima koje je podignuto dvojici heroja – Kemi Mehaniću i Zaimu Imamoviću, danas je

Na spomen-obilježju na Dujmovskim brdima koje je podignuto dvojici heroja – Kemi Mehaniću i Zaimu Imamoviću, danas je obilježena 30. godišnjica pogibije Keme Mehanića. Organizator obilježavanja bilo je Udruženja JOB ”Unija veterana” Općine Trnovo,uz finansijsku podršku Općine Trnovo.

Kao neustrašiv borac i komandir voda Odreda Trnovo, Kemo Mehanić herojski je poginuo 16.06.1992. godine na Šestaljevu, kada je pri žestokom napadu neprijatelja,  stao pred samohotku i uništio je. Posthumno je odlikovan ”Zatnim ljiljanom” i ”Policijskom medaljom za hrabrost”.

Proučen je Jasin i dova, odata počast i položeno cvijeće. Cvijeće su položili – porodica Keme Mehanića, delegacija Ministarstva za boračka pitanja KS, delegacija Općine Trnovo, delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja ”Zlatni ljiljan” i ”Zlatna policijska značka” KS, delegacija koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo, delegacija Udruženja veterani policije Općine Trnovo i delegacije lokalnih političkih organizacija. Čas historije održao je Edhem Godinjak.

Naglašeno je da treba imati trajni podsjetnik na težinu i vrijednost slobode, istovremeno odajući počast najhrabrijim sinovima ove zemlje, a Kemo je bio jedan od njih.

Leave a Comment