Održan tradicionalni teferič na Husremovcu

Tradicionalni teferič održava se svake godine na Aliđun, 02. Augusta. Aliđun se širom Balkana obilježava kao praznik kojim

Tradicionalni teferič održava se svake godine na Aliđun, 02. Augusta. Aliđun se širom Balkana obilježava kao praznik kojim se proslavlja sredina ljeta i dolazak kiša. A kada je u pitanju općina Trnovo ovo je zaista duga tradicija koja seže od turske vladavine u Bosni i Hercegovini, tačnije od Gazi Husrev-bega koji je ovdje na ovom prostoru doveo svoju vojsku, te je po njemu mjesto dobilo naziv Husremovac.

Teferič je tradicionalno, nakon dvije godine pauze zbog pandemije Korona virusa, održan jučer u mjesnoj zajednici Dejčići. Procjenjuje se da je ovom velikom trnovskom druženju prisustvovalo nekoliko hiljada posjetilaca. Jedan od najvećih razloga velike posjete, pored lijepog vremena, su dobra priprema i ponuđeni kulturno-zabavni i sportski sadržaji.

Dok najmlađi vrijeme provode na ringišpilu, nešto stariji ovaj aliđunski dan provode na pravi gurmanski način uz janjeće pečenje i tradicionalno kolo.

– Ovo je manifestacija čija vrijednost se ogleda u izgradnji, održavanju i jačanju veza i odnosa sa građanima koji su se sa područja općine, kazao je Općinski načelnik, te dodao da su naravno uvijek dobro došli i gosti, ljudi koji nisu sa ovog područja, te da su Trnovljaci poznati kao otvoreni i gostoprimljivi domaćini.

Organizatori teferiča bili su više nego zadovoljni posjetom. Sve što je bilo predviđeno programom je i ispoštovano, a posjeta je iznad svih očekivanja.

Posjetioci na teferiču, a naročito oni koji trenutno žive u inostranstvu i koji su zbog teferiča svoj odmor i dolazak u zavičaj tempirali početkom augusta jer ovo im je bila jedinstvena prilika da na jednom mjestu sretnu i vide veliki broj rodbine, komšija, prijatelja i poznanika.
Teferič je jedan od načina kako da se razmjenom iskustava i ideja, veseljem, druženjem, kulturnim i drugim manifestacijma bez obzira na društvene, političke, ideološke, socijalne i druge različitosti doprinese napretku, zbližavanju i jedinstvu na ovim prostorima.

 

Ajla Lindov

Leave a Comment