Isplaćeni novčani poticaji iz oblasti poljoprivrede

U avgustu mjesecu tekuće godine otvoreni su Javni pozivi Općine za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane

U avgustu mjesecu tekuće godine otvoreni su Javni pozivi Općine za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane poticaje, direktni novčani poticaji odnose se na animalnu i biljnu proizvodnju. Javni pozivi namjenjeni za sve zainteresovane registrovane poljoprivredne proizvođače, uz ispunjavanje propisanih uslova.

Na osnovu zaprimljenih prijava, Komisija je u periodu od septembra pa do kraja novembra obišla svakog poljoprivrednog proizvođača, njih 148 koliko ih se prijavilo, te zapisnički utvrdila činjenično stanje, na osnovu čega su novčana sredstva u poljoprivrednoj proizvodnji isplaćena proizvođačima.

  • Direktne novčani podsticaje za animalnu proizvodnju ostvarilo je:

Farma ovaca-  43 proizvođača;

Farma tovnih pilića – 5 proizvođača;

Farma goveda – 47 proizvođača;

Pčelarstvo – 28 proizvođača;

  • Direktni novčani podsticaji za biljnu proizvodnju:

Povrće – 20 proizvođača;

Jednokratne pomoći – 14 proizvođača

Nakon što je Služba za privredu i finansije  zaprimljene predmete obradila, na osnovu Odluka Komisije za dodjelu novčanih podsticaja u poljoprivredi sredstva će biti isplaćena svim poljoprivrednim proizvođačima do kraja decembra.

Ukupno planirana sredstva za podsticaje projekata u poljoprivredi prema Budžetu za 2022. godinu iznosila su 250.000,00 KM, na osnovu izvještaja Komisije za dodjelu novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2022. godinu ustanovljena isplata od 191.767,00 KM, dok je za sanaciju šteta u poljoprivredi isplaćeno 9.500,00 KM, te za sufinansiranje projekta nabavke plastenika utrošeno 26.960,00 KM.

  • Sretan sam da svake godine imamo potrebu da povećamo sredstva za ovu namjenu, konkretno zbog porasta broja ljudi koji se bave animalnim i biljnim uzgojem na području naše lokalne zajednice. Svima nam je poznata činjenica da je ove godine veliki broj poljoprivrednih proizvođača u nezavidnoj situaciji, imajući u vidu da su i ovu godinu obilježile vremenske neprilike i poskupljenja, nadam da će im novčani podsticaji Općine barem u nekoj mjeri biti od koristi, istakao je Općinski načelnik.

Poticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje predstavljaju mjeru u okviru Strategije razvoja Općine, stoga Općina i njene službe kontinuirano provode aktivnosti na realizaciji ove mjere, kako bi se pružila podrška i osnažila poljoprivredna proizvodnja na području naše lokalne zajednice.

Ajla Lindov

Leave a Comment