Utopljavanje objekta policijske stanice Trnovo

U srijedu, 10 aprila 2019. godine potpisan je Sporazum o povećanju energijske efikasnosti. Potpisnici su ministar prostornog uređenja,

U srijedu, 10 aprila 2019. godine potpisan je Sporazum o povećanju energijske efikasnosti. Potpisnici su ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Damir Filipović i v.d. rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov. Biće utopljeno 15 objekata javnih ustanova u KS-u. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijer KS-a Edin Forto i ministri u Vladi, šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström, te načelnici i predstavnici općina i ustanova gdje su planirani radovi.

Između ostalih biće utopljen i objekat policijske stanice Trnovo u Trnovu.

Sredstva od 2,6 miliona KM osigurali su Vlada Švedske, kantonalna ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, unutrašnjih poslova, kulture i sporta, rada, socijalne politke, raseljenih lica i izbjeglica, općina Ilijaš i Vogošća, JU Djeca Sarajeva i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Implementator radova je UNDP.

– Ovo je prvi korak ove Vlade u realizaciji projekata energijske efikasnosti. Prethodne su u prosjeku izdvajale sredstva za utopljavanje sedam objekata godišnje. Mi u ovom trenutku ugovaramo utopljavanje 15, a već smo u pregovorima za dodatnih 20 objekata. Četvorostruko ćemo ubrzati realizaciju ovih projekata, istakao je premijer Forto.

Naveo je da će minimalne uštede energije na objektima obuhvaćenim ovim radovima biti oko 20 posto, čime će se štediti energija i ostvariti značajne uštede budžetskih sredstava.

Radovi najavljeni u okviru danas potpisanog sporazuma izvodit će se u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj. Za njegovu implementaciju Vlada Švedske je od 2014. uložila 11 miliona eura, istakla je šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergström. Najavila je da je u planu izdvajanje dodatnih sredstva za zemlje istočne Evrope i zapadni Balkan.

Vd. rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov kazao je kako se nada nastavku dobre saradnje sa Vladom KS kao i implementaciji radova na većem broju objekata u Kantonu Sarajevo.

dsc_0354_0

 

Izvor: Press Vlade KS