Saopštenje za javnost – sječa šume

Na području općine Trnovo u planu su i započeto je dosta projekata čija je realizacija prioritet budućeg djelovanja

Na području općine Trnovo u planu su i započeto je dosta projekata čija je realizacija prioritet budućeg djelovanja općinske administracije.

Koncept prostorne organizacije je u skladu sa usvojenim Urbanističkim projektima u okviru Regulacionog plana „Sportsko- rekreaciono područje Bjelašnica“.

U postupku provedbe Urbanističkih projekata u cjelosti je ispoštovana utvrđena zakonska procedura. U postupku je i uklanjanje bespravno izgrađenih privremenih objekata na javnim površinama koji narušavaju realizaciju usvojenih planskih dokumenata, odnosno sprječavaju privođenje zemljišta krajnjoj namjeni.

Napominjemo, prošle godine Općina Trnovo izdvojila je 200.000,00 KM za projekat hortikulturnog uređenja područja Babinog Dola. U sklopu izvođenja ovih radova bitno je napomenuti da je došlo do krčenja šume u cilju da se dobije prostor za staze za odskijavanje i sankalište, i da se urede i poravnaju postojeće staze za odskijavanje i sankalište. Izvršeno je mašinsko sječenje šiblja i drugog niskog rastinja u pojasu uređenja, sječenje stabala u pojasu regulacije sa kresanjem grana, te ugradnja humusa i sijanje trave.

Stabla koja se trenutno sijeku na lokalitetu Babinog dola, su na građevinskom zemljištu, koje nije u vlasništvu Općine. Naime, u pitanju je privođenje krajnjoj namjeni, u svrhu izgradnje objekta planiranog urbanističkim projektom Bjelašnica – II faza.

Informacije o masovnoj sječi šume i uništavanju prirode nisu istinite već direktno dezavujisanje javnosti kojim se bespotrebno nanosi šteta Općini Trnovo.

Općina Trnovo zbog većeg broja posjetilaca i turista na Bjelašnici radi na tome da obezbijedi čisto i lijepo okruženje za sve one koji se odluče provesti trenutke odmora na ovom području. Kroz planirane aktivnosti i kontinuiran rad Općina se brine da svi građani koji je posjete u potpunosti dožive prirodne ljepote i jednostavno uživaju u trenucima odmora.

 

Pin It