U toku je opremanje domova kulture u Dejčićima i Delijašima

Okončano je izvođenje radova na izgradnji domova kulture Dejčići i Delijaš, trenutno je u toku opremanje prostorija. Izvođač

Okončano je izvođenje radova na izgradnji domova kulture Dejčići i Delijaš, trenutno je u toku opremanje prostorija.

Izvođač radova bila je kompanija ZZ GROS-COMP iz Hadžića. Projekti izgradnje ova dva objekta rađeni su u tri faze:

I faza finansirana od strane Organizacije Odraz u iznosu od 160.000 KM i Općine Trnovo u iznosu od 24.000 KM;

II fazu finansirala je Općina Trnovo u iznosu od 220.000 KM;
III fazu projekta finansiralo je Ministarstvo kulture i sporta u iznosu od 100.000 KM.

Objekti domova kulture smješteni su neposredno uz lokalni put, spratnost objekta je P+1+M. Centralni dio objekata čini sala, površine 83m2, smještena u prizemlju. Objekti domova kulture dalje će sadržavati biblioteku, internet centar, restoran sa kuhinjom i više kancelarijskih prostorija.

Općina je za vrijeme izgradnje domova kulture radila i na projektima vanjskog uređenja centralnog dijela mjesne zajednice Delijaš, čime je ovo naselje dobilo potpuno novi izgled. Izgrađene su i popločane pješačke staze, rješen saobraćaj u mirovanju, zatim odvodnja oborinskih voda, te hortikulturno uređen prostor. Pomenutim projektom je obuhvaćen prostor oko centralnog dijela u naselju, tačnije ulica koja vodi od džamije i centralnog spomen obilježja u Pomenovićima pa do novo-izgrađenog objekta – Dom kulture. Taj prostor je oduvjek bio mesto okupljanja građana. Zaleđe ovih objekata je šuma za odmor u vrelim ljetnjim danima, kao i teren za igre loptom i dječije igralište.

Općinski načelnik istakao je kako su navedene aktivnosti, izgradnja domova kulture, dio napora koje poduzimamo s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja naslijeđa naše kulture, te pronalaženje novih načina za njihovu svrsishodnu primjenu, održivost i opstanak. Spoj kulture i turizma svakako će utjecati na poboljšanje i obogaćivanje turističke ponude navedenih destinacija. Tradicijska kultura svakako jedan je od bitnih i prepoznatljivih elemenata Trnovskog kulturnog identiteta.

Prema projektu, njegovim ciljevima i svrsi ovo je prostor koji je namijenjen kulturnom i društvenom angažmanu mladih. Prostorije će biti na raspolaganju zainteresiranim, a posebno mladima kao mjesto gdje će se održavati koncerti, izložbe, projekcije filmova, javne tribine i drugi događaji. Ovim projektom želi se građanima ponuditi mogućnost da pospješe međusobnu komunikaciju, a time i širenje znanja organizujući tematske radionice, edukacije i sl.

– Objekti će služiti svrsi, prostorije domova kulture će koristiti mladima, udruženjima, ali i drugim građanima, gdje će se moći svakodnevno okupljati, razmjenjivati znanja, učiti zajedno i jedni od drugih, i na taj način osvježiti kulturni i društveni život Trnova novim idejama i sadržajima, istaknuo je općinski načelnik.

[tie_slideshow]

[tie_slide] IMG_9155 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_9418 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_9420 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_9416 [/tie_slide]
[tie_slide] IMG_9423 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_9419 [/tie_slide]

[/tie_slideshow]

Pin It