Ponedjeljak, August 21, 2017 06:46
Početna / Sport

Sport

Na području općine djeluju karate kluba „Trnovo“, streljački klub “Trnovo“, biciklističko-rekreativni klub „Trnovo“, koji imaju definisan status i upisani su u odgovarajuće registre, ali nisu ostvarili zapažene takmičarske rezultate na nivou Kantona Sarajevo, a pogotovo izvan toga. Potrebno je analizirati razloge za neuspjehe na takmičarskom planu, posebno kada je u pitanju streljački sport u kojem su trnovski takmičari u proteklim sezonama ostvarili vrhunske rezultate i izvan BiH. Defakto, streljački klub pravno postoji ali nema bilo kakvu aktivnost.
Pravilnik o kriterijima za finansiranje javnog interesa Općine Trnovo u oblasti sporta dobra je osnova (dodatno uz druge izvore finansiranja) da se sportskim klubovima-sredinama u kojima je evidentan rad, koliko prilike dozvoljavaju iz budžetskih sredstava omogući djelovanje i postizanje odgovarajućih rezultata.
Kao i u proteklim godinama, pozitivan primjer je ski klub „Bjelašnica“.
Takmičarskim rezultatima koje su ostvarili članovi kluba opravdali su finansijska sredstva koja je Općina Trnovo obezbijedila. Takmičari kluba su ekipni prvaci BiH i pojedinačno u svojim kategorijama. Postižu zavidne rezultate, bolje i od klubova koji imaju dalaku veća novčana sredstva i druge vidove pomoći. Na svim takmičenjima u BiH bili su na pobjedničkom postolju, čime su zaslužni promotori Trnova.
Udruženje Sportski lovci “Trnovo” se preregistrovalo u udruženje Lovačko društvo “Trnovo”. Izgrađeni su novi lovno – privredni objekti (hranilišta, pojilišta, čeke) kao i prosijecanje lovačkih staza  te prihrana divljači. Lovačko društvo u cilju obezbjeđenja dodatnih izvora hrane, vrši sjetvu žitarica i krmnog bilja na određenim površinama predviđenim za tu namjenu.
Na teritoriji Federalnog Trnova nalaze se dva fudbalska terena, i dvadeset jedna sportska ploha.
I dalje je prisutna praksa da se sportska zbivanja svode na organizovanje povremenih ili tradicionalnih turnira u malom nogometu, šahu i nekim atletskim disciplinama.
Izdvajanje za sport iz budžeta općine može se nazvati simboličnim i nedovoljno je za postizanje značajnijih uspjeha u oblasti sporta.
Općina Trnovo nema raznovrastan izbor sportova i rekreativnih aktivnosti, te se sportom bave uglavnom talentovana djeca uključena u sportske klubove i školske sekcije.
Forsiranjem razvoja sporta, aktivnog odmora, kreiranjem aktivnosti u slobodnom vremenu spriječio bi se potencijalni razvoj destruktivnih pojava.

Sportska ploha