Početna / Sport

Sport

Na području općine Trnovo djeluje nekoliko sportskih klubova koji imaju definisan status i upisani su u odgovarajuće registre. Pravilnik o kriterijima za finansiranje javnog interesa Općine Trnovo u oblasti sporta dobra je osnova (dodatno uz druge izvore finansiranja) da se sportskim klubovima-sredinama u kojima je evidentan rad, koliko prilike dozvoljavaju iz budžetskih sredstava omogući djelovanje i postizanje odgovarajućih rezultata.
Kao i u proteklim godinama, pozitivan primjer je ski klub „Bjelašnica“.
Takmičarskim rezultatima koje su ostvarili članovi kluba opravdali su finansijska sredstva koja je Općina Trnovo obezbijedila. Takmičari kluba su ekipni prvaci BiH i pojedinačno u svojim kategorijama. Postižu zavidne rezultate, bolje i od klubova koji imaju daleko veća novčana sredstva i druge vidove pomoći. Na svim takmičenjima u BiH bili su na pobjedničkom postolju, čime su zaslužni promotori Trnova.
Udruženje Sportski lovci “Trnovo” se preregistrovalo u udruženje Lovačko društvo “Trnovo”. Izgrađeni su novi lovno – privredni objekti (hranilišta, pojilišta, čeke) kao i prosijecanje lovačkih staza  te prihrana divljači. Lovačko društvo u cilju obezbjeđenja dodatnih izvora hrane, vrši sjetvu žitarica i krmnog bilja na određenim površinama predviđenim za tu namjenu.
Na teritoriji Federalnog Trnova nalaze se dva fudbalska terena, i dvadeset pet sportskih ploha.
I dalje je prisutna praksa da se sportska zbivanja svode na organizovanje povremenih ili tradicionalnih turnira u malom nogometu, šahu i nekim atletskim disciplinama.
Izdvajanje za sport iz budžeta općine može se nazvati simboličnim i nedovoljno je za postizanje značajnijih uspjeha u oblasti sporta.
Općina Trnovo nema raznovrastan izbor sportova i rekreativnih aktivnosti, te se sportom bave uglavnom talentovana djeca uključena u sportske klubove i školske sekcije.
Forsiranjem razvoja sporta, aktivnog odmora, kreiranjem aktivnosti u slobodnom vremenu spriječio bi se potencijalni razvoj destruktivnih pojava.

Sportska ploha