SOGFBIH: Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi u KS je neprihvatljiv i nepredvidiv

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 19. septembra 2019. godine upriličio je sastanak između

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 19. septembra 2019. godine upriličio je sastanak između predstavnika Saveza općina i gradova FBiH i načelnika općina iz Kantona Sarajevo.

Glavna tema sastanka bio je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, koji je u proceduri, gdje je zaključeno da je predloženi Nacrt zakona neprihvatljiv i neprovodiv, te da se on ne može donijeti bez istovremenog donošenja Zakona o pripadnosti javnih prihoda Kantona Sarajevo.

Raspravljalo se i o prijedlogu Saveza za povećanje udjela jedinica lokalne samouprave u FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa trenutnih 8,42 posto na 9,81 posto, te povećanju koeficijenta za raspodjelu prihoda od poreza na dohodak općinama u KS.
Također je naglašeno da će određeni zakonski propisi biti upućeni na apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Načelnici izažavaju dobru volju i htijenje za saradnju, te zahtjevaju poštivanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, uz doslijedno razgraničenje svih nadležnosti, jer su stava da se nadležnosti općinama ne smiju ni oduzimati, kao ni dodavati bez prijenosa finansijskih sredstava za njihovo izvršavanje, jer to predstavlja kršenje zakona.

Na kraju je zaključeno da će se Predsjedništvo Skupštine Saveza do 10. oktobra 2019. godine očitovati o današnjim zaključcima.

[tie_slideshow]

[tie_slide] DSC_0007 (1) [/tie_slide]

[tie_slide]DSC_0019 [/tie_slide]

[/tie_slideshow]

Pin It