“Igre bez granica i razlika”

Omladinsko udruženje “Dobro djelo” je 1. oktobra u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” organizovalo manifestaciju “Igre bez granica i

Omladinsko udruženje “Dobro djelo” je 1. oktobra u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” organizovalo manifestaciju “Igre bez granica i razlika”. Bila je ovo prilika da mališani, korisnici usluga Omladinskog udruženja Dobro djelo, polaznici Predškolske ustanove KidIUS i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju pošalju jedinstvenu poruku da je djeci za sretno odrastanje potrebna ljubav, toplina, igra, ali i pravo na obrazovanje i zdravstvenu njegu.

– Sva djeca zaslužuju ista prava, ali nažalost u našoj državi ih ne ostvaruju. U našem udruženju radimo s djecom sa poteškoćama u razvoju i želimo skrenuti pažnju na član 23. Konvencije o pravima djeteta koji govori o tome da je vlada dužna djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti besplatnu zdravstvenu zaštitu, omogućiti obrazovanje u skladu s njihovim potrebama, rehabilitaciju, osposobljavanje za posao, te njihovu integraciju u društvo i lični razvoj. Ovdje su djeca s poteškoćama i tipična djeca i vidimo da svako dijete ima iste potrebe, da bude voljeno, sretno, sigurno, da se druži, igra, zabavlja. Kod nas nema sistemskog pristupa inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u redovne predškolske i školske ustanove, a rehabilitacija i liječenje djece koja često imaju i neka druga oboljenja, su izuzetno skupa i predstavljaju veliki teret za roditelje, rekla je Ajla Gazić, predsjednica Omladinskog udruženja Dobro djelo.

Program u kojem su učestvovala djeca iz javne ustanove, privatne ustanove i nevladinog sektora su dokaz kako se može krenuti ka sistemskom rješenju, samo svima treba biti zajednički cilj -dijete.

Predstavnici predškolske ustanove IUS-a i udruženja “Dobro djelo” uručili su nekoliko zahvalnica za doprinos u njihovom radu, između ostalih i načelniku Općine Trnovo Berilo Ibri, za koga je istu preuzeo njegov pomoćnik Esad Velić.

– Zahvalnica za nesebičnu pomoć u radu ove predškolske ustanove IUS-a i ovog udruženja mnogo znači načelniku, nažalost zbog ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti prisustvovati, svakako rekao je da u njegovo ime obećam dalju saradnju i podršku, hvala.

Omladinsko udruženje Dobro djelo od aprila 2015. pruža pomoć i podršku djeci uzrasta od dvije do 13 godina. Stručni tim čine logopedi, defektolozi, psiholozi, pedagozi, profesori predškolskog odgoja i obrazovanja. Sve usluge su besplatne.

[tie_slideshow]

[tie_slide] IMG_9527[/tie_slide]

[tie_slide] IMG_9536 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_9549 [/tie_slide]

[/tie_slideshow]