Isplata poljoprivrednih podsticaja u Trnovu

Općina Trnovo je 31.08.2020. godine objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje za

Općina Trnovo je 31.08.2020. godine objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje za tekuću poljoprivrednu proizvodnju. Predmet Javnog poziva bili su – direktni novčani podsticaji za animalnu i  biljnju proizvodnju, te vođenje matičnog knjigovodstva-uzgojno selekcijski rad (ovčarstvo i govedarstvo).

Pravo prijave imala su – fizička i pravna lica koja imaju prebivalište na području Općine Trnovo i lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u Općini Trnovo RS, a imaju mjesto prebivališta u Općini Trnovo FBiH.

Mogli su se prijaviti oni koji uzgajaju goveda i ovce, oni koji imaju pčelinjake, oni koji imaju zasijane površine pod krompirom, grahom i lukom, kao i oni koji posjeduju zasade jagodičastog voća. Pravo na treći vid podsticaja imali su oni poljoprivredni proizvođači koji imaju potpisan Memorandum o saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu, a bave se ovčarstvom/govedarstvom za vođenje matičnog knjigovodstva.

Nakon podnošenja prijava i okončanja Javnog poziva imenovana je komisija za provođenje postupka dodjele novčanih podsticaja, koja je obišla sve aplikante. Komisija je izvršila uvid na terenu i utvrdila činjenično stanje, te konstatovala da prijavljena lica posjeduju prijavljenu stoku i zasade.

Novčane podsticaje za animalnu proizvodnju ostvarilo je 93 lica, za biljnju 33 lica, te za vođenje matičnog knjigovodstva – uzgojno selekcijski rad pravo je ostvarilo 9 lica.

Za realizaciju  poljoprivrednih podsticaja Općina Trnovo prema ovom Javnom pozivu izdvojila je 144.675,00 KM.

Pin It

Leave a Comment