Izgrađene dvije hair-česme

Dvije hair – česme izgrađene su u Općini Trnovo. Jedna je podignuta u Mjesnoj zajednici Delijaši, a druga

Dvije hair – česme izgrađene su u Općini Trnovo. Jedna je podignuta u Mjesnoj zajednici Delijaši, a druga u Mjesnoj zajednici Šabići, u naselju Sinanovići.

Okončani su radovi na izgradnji novih česmi, čija vrijednost prema Ugovoru o izvođenju radova iznosi 24.993,54 KM, izvođač radova je Centar-Han d.o.o.

Izvršeni su najprije mašinski iskopi zemlje, zatim su uslijedili betonski i montažni te krovopokrivački i kamenorezački radovi. Pored česme izgrađene su i popločane pješačke staze, prostor je hortikulturno uređen, te su postavljene klupe za odmor prolaznika. Česma i prateći elementi izgrađeni su od kamena i drveta, te se savršeno uklapaju u jedinstven prirodni ambijent.

Česma u Delijašima podignuta je u čast rahmetlije Selima Hamzića, dok ona u Sinanovićima u čast Dervi Aljoviću, dva čovjeka koji su dali veliki doprinos Općini.

 Hair česme, spomen česme su u općini Trnovo uobičajena pojava pored puteva, u selima, u haremima džamija da osvježe prolaznika, putnika namjernika. Voda od praiskona do danas  smatra se Božjom milošću. U sevdalinkama se o česmama pjeva kao mjestima ašikluka, upoznavanja, a o ljepotama Trnovskog predijela svjedoče mnogi zapisi i sačuvali smo je do danas.

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment