Općinski načelnik i vijećnici obišli gradilišta projekta čija je realizacija u toku

U organizaciji Općinskog načelnika jučer je upriličena prezentacija projekata čija je realizacija u toku, kao i projekata koje

U organizaciji Općinskog načelnika jučer je upriličena prezentacija projekata čija je realizacija u toku, kao i projekata koje Općina Trnovo planira raditi u narednom periodu. U sklopu prezentacije realizovan je i obilazak tri projekta čija je izgradnja u toku ili u završnoj fazi.

Cilj je bio da se Općinski vijećnici upoznaju sa tokom projekata, te u kojoj fazi je njihova izgradnja, kao i da dobiju mogućnost da na licu mjesta upute pitanja i daju primjedbe, ali i da daju sugestije po viđenju samih gradilišta.

Na Babinom Dolu vijećnici su obišli gradilište ”Poslovno sportski centar Trnovo”, gdje su se mogli uvjeriti da u odnosu na posljednju njihovu posjetu, radovi uveliko napreduju. Dosta je urađeno na Sportskoj dvorani, tj. Relax centu, kao i na administrativno-poslovnoj zgradi, gdje se uveliko izvode unutrašnji radovi.

– Zaista smo pozitivno iznenađeni napretkom i urađenim, ovo sada zaista pokazuje obrise kako će ovaj kompleks izgledati i moram reći da možda tek postajemo svjesni koliko će nam on značiti i donijeti benefita – navela je predsjedavajuća Općinskog vijeća Amina Dedić.

– Ovo je ključni projekat u narednom periodu za Općinu Trnovo, vidite da se radi o velikom i kompleksnom projektu. Sami finansiramo njegovu izgradnju koja ide u fazama. Mnogi  nisu vjerovali da ćemo izgraditi ovaj kompleks, ali evo vidite da gradanja ide svojom dinamikom i mi ćemo ovaj projekat privesti kraju. Ovaj projekat je dokaz odlučnosti Općine Trnovo da budućim generacijama ostavi nešto kvalitetno i korisno – rekao je načelnik Berilo.

Naredna lokacija projekta koju su obišli načelnik i vijećnici, bila je Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Bjelašnici po najnovijoj tehnologiji, koji se prvi put izvodi u BiH.

Rad budućeg postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda temelji se na primjeni savremene PVA-MBBR tehnologije. Riječ je tehnologiji koja omogućava samorastvaranje biološkog mulja, koji se daljnjom preradom može iskoristiti i kao gnojivo u poljoprivredi.

Proces biološkog prečišćavanja otpadnih voda uz primjenu PVA-MBBR granula razvijen je u Sloveniji i Japanu. Do sada su samo četiri takva prečistača izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj.

Realizacija ovog kapitalnog projekta, lokacijski smještenog na Gornjoj Grkarici, prema riječima izvođača kompanije Neimari je u zadnjoj fazi realizacije.

– Proces biološkog prečišćavanja otpadnih voda uz primjenu PVA-MBBR granula razvijen je u Sloveniji i Japanu. Do sada su samo četiri takva prečistača izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj. Provođenjem ovog projekta vodeća svjetska tehnologija prečišćavanja voda biće primijenjena i u BiH. Budući prečistač otpadnih voda imaće kapacitet da primi kompletnu separatnu i kišnu kanalizaciju sa područja Igmana i Bjelašnice – istakao je Općinski načelnik.

Nakon  toga vijećnici su se uputili prema Štinom dolu kako bi obišli ”Kuću spasa”, čija izgradnja je završena, preostalo je samo opremanje objekta i neki vanjski radovi, teuređenje okolnog prostora. Ovaj projekat ima za cilj podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području Općine Trnovo.

– Ovo je predivan krajolik i zaista dobra ideja da se obnovi ”Kuća spasa”, treba pozvati ljude da posjete ovo mjesto i vjerovatno će mu su onda uvijek vraćati. Nadam se da će ovo doprinijeti razvoju turizma naše općine – rekla nam je  vijećnica Amina Bunar.

Leave a Comment