Obilježena 31. godišnjica oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice

Učenjem Jasina, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Dejčićke bare u subotu, 08.07.2023. godine, obilježena 31. godišnjica

Učenjem Jasina, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Dejčićke bare u subotu, 08.07.2023. godine, obilježena 31. godišnjica oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice. Prisustvovale su porodice šehida, veterani rata, predstavnici boračkih udruženja Općine Trnovo, predstavnici Općine Trnovo i brojni građani. Organizator obilježavanja je Udruženje JOB ”Unija veterana” Općine Trnovo uz finansijsku podršku Općine Trnovo.

Na ovom spomen-obilježju uklesano je 48 imena šehida koji su branili ovo područje tokom protekle agresije na BiH. Cvijeće su položili i odali počast: delegacija Općine Trnovo, delegacija koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo, delegacija Prve bošnjačke brigade, delegacija veterana policije Općine Trnovo i delegacija općinske organizacije SDA Trnovo.

Naglašen je značaj oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice za šire područje Dejčića, kao i za samo Sarajevo. Straišta su 1992. godine bile najveće artiljerijsko uporište koje je sijalo smrt na ovim područjima, a i šire. Dana 07. i 08. jula 1992. godine združene jedinice izvršile su napad na ovu važnu kotu i zauzele je, a nakon toga oslobođena je i cijela kotlina.

Uz evociranje sjećanja na događaje iz ‘92 na ovom području, poslata je poruka da moramo obilježavati značajne datume i pamtiti to vrijeme borbe za opstanak, te se sjećati onih koji su dali svoje živote u toj borbi.

Pin It

Leave a Comment