Obilježena 24. godišnjica Diverzantske akcije

Učenjem Jasin-dove i odavanjem počasti na spomen obilježju za Mehanić Mirsada, jednog od pripadnika Diverzantsko – izviđačkog voda,

Učenjem Jasin-dove i odavanjem počasti na spomen obilježju za Mehanić Mirsada, jednog od pripadnika Diverzantsko – izviđačkog voda, koji je poginuo tog dana za vrijeme ove velike akcije, 06.10.1994. godine, obilježen je Dan diverzanata.
Organizator ovog obilježavanja je Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ općine Trnovo koji svake godine okupljaju na dan akcije sve žive učesnike i koji tog dana pješače stazom Diverzantskog voda. Ovogodišnji, treći memorijalni pohod u nizu je bio u čast poginulog diverzanta Bijelonja Edina zvanog Kredo.

Povodom ovog značajnog historijskog datuma u čast svim herojima, a posebno Mehanić Mirsada najprije je njegova porodica položila cvijeće i odala počast, a zatim delegacija ispred Ministarstva za boračka pitanja KS, delegacija ispred Općine Trnovo, delegacija ispred Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” KS, delegacija ispred Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” KS, delegacija ispred Udruženja 1. Bošnjačke brigade, delegacija ispred Udruženja “1 Slavna-111 Viteška brigada” Sarajevo, te na ovaj način pokazali da žrtva ovih ljudi nikada neće biti zaboravljena.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti upriličen je kratki historijski čas, koji je održao gospodin Zakir Imamović, jedan od učesnika akcije koji se kroz svoje obraćanje prisjećao tih dana 1994. godine, teških trenutaka ali i njihovog herojskog stava kao učesnika u akciji. Gospodin Imamović je kazao kako on sam neće nikada zaboraviti jer je sve to preživio, ali isto tako kako mlade naraštaje treba pažljivo upoznati sa historijom našeg područja i naučiti ih da nikada ne zaborave i poštuju ovakve datume.

[tie_slideshow]

[tie_slide] IMG_4026 [/tie_slide]

[tie_slide]IMG_4027 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_4042 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_4041 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_4032 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_4034 [/tie_slide]
[tie_slide] IMG_4040 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_4031 [/tie_slide]
[tie_slide] IMG_4043 [/tie_slide]

[/tie_slideshow]