Bjelašnici vraćen stari sjaj

Obraćanje Općinskog načelnika na otvorenju “Telemach Winterhana market & fun zone” “Dragi prijatelji, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo

Obraćanje Općinskog načelnika na otvorenju “Telemach Winterhana market & fun zone”

“Dragi prijatelji,

izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti danas i zaželjeti vam dobrodošlicu kao domaćin ovog prostora

Olimpijska ljepotica Bjelašnica već odavno međunarodno, internacionalno poznato skijalište dio je naše lokalne zajednice, i mi činimo nesebične napore da joj vratimo stari sjaj, a rezultati našeg rada već su evidentni.

Općina zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, ZOI-em 84 i drugim institucijama čine da ovaj prostor i samo skijalište kao projekt od javnog značaja ne samo za lokalnu zajednicu već i za Kanton pa onda i državu Bosnu i Hercegovinu učini savremenim zimskim-centrom.

Zajedno sa već pomenutim institucijama Općina je učinila značajne iskorake u rekonstrukciji starih sadržaja i izgradnji novih infrastrukturnih projekata kako bi Bjelašnica zadržala epitet olimpijske planine i najboljeg organizatora olimpijskih igara.

Planskim pristupom napravili smo značajne iskorake na proširenju kapaciteta naših skijališta. Uvođenjem novih tehnologija na iste, obezbjeđenjem većih količina vode za umjetno zasnježivanje osposobili smo i druge infrastrukturne sadržaje za ljubitelje zimskih sportova.

Okončanjem radova na vertikalnom transportu i vještačkom osnježivanju možemo sa sigurnošću tvrditi da je Bjelašnica jedan od najboljih regionalnih ski-centara.

Ipak sve naše želje, kakva Bjelašnica treba da bude, nisu ni približno ostvarene ali to ćemo svakako učiniti kroz realizaciju naše strategije razvoja i planova koje smo već donijeli za ovaj prostor.

Bjelašnica treba da bude i zasigurno vam tvrdim da ćemo je učiniti živim prostorom 365 dana u godini, prostorom na kojem će ljudi imati stalno boravište pored sportista i njenih brojnih posjetilaca, kojih će biti sve više.

Koristim ovu priliku i da istaknem da Općina Trnovo u nastojanju da upotpuni turističku ponudu u ljetnom periodu krenula je u realizaciju projekta izgradnje poslovno –sportskog rekreacionog centra koji će imati sve nedostajuće sadržaje, kao i omogućiti uslove za boravak i pripreme vrhunskih sportista i sportskih ekipa.

Danas kao načelnik ove općine mogu sa sigurnošću reći da se naš rad može mjeriti spremnošću za održavanje i organizaciju jednog međunarodnog takmičenja kao što je EYOF. Ovim putem vas sve pozivam da posjetite Bjelašnicu za vrijeme održavanja ovog takmičenja, da zajedno bodrimo takmičare i naravno da se pokažemo kao dobri domaćini po čemu smo dobro poznati na ovim prostorima.

Obzirom da smo ovdje na otvorenju zimske sezone 2018/19, koja je već u trajanju zadovoljstvo mi je djeliti radost današnjeg dana posebno sa omladinom, sportistima, rekreativcima koji najviše uživaju u blagodatima planine.

Posebnu dobrodošlicu želim gostima iz susjednih, drugih gradova i zemalja, ja im želim ugodan boravak na našoj olimpijskoj ljepotici. Želim da se ponovo vratite i naredne sezone.

Na kraju ovaj prigodan trenutak koristim da svima Vama i nama uputim najljepše čestitke za novogodišnje praznike i da vam zaželim sretnu i uspješnu 2019. godinu.”

IMG_5352

Nakon otvorenja Telemach Winterhana market & fun zone uslijedio je koncert kultnog benda “Bijelo dugme”.

Koncert Bijelog dugmeta na olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu privukao je više od 20.000 posjetilaca. Legendarni bend je održao koncert u sklopu manifestacije Hajdemo u planine, čime je ujedno obilježen službeni početak zimske sezone, ali i 35 godina ZOI ‘84, a olimpijskoj ljepotici vraćen je stari sjaj.
Koncert je počeo pjesmom ”Noćas je k’o lubenica pun mjesec iznad Bosne”, nakon čega su uslijedili hitovi “Napile se ulice”, “Nakon svih ovih godina”, “Ipak poželim neko pismo” i “A i ti me iznevjeri”.

Općina Trnovo jedan je od generalnih pokrovitelja oba projekta.

IMG_5375

 

 

 

Pin It