Općina Trnovo obilježila godišnjicu pogibije komandanta Zaima Imamovića

Predstavnici Općine Trnovo i boračkih udruženja općine su položili cvijeće na spomen obilježje velikog patriote i komandanta Zaima

Predstavnici Općine Trnovo i boračkih udruženja općine su položili cvijeće na spomen obilježje velikog patriote i komandanta Zaima Imamovića.

Komandant Zaim Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Komandovao je operacijama oslobađanja Goražda „Krug“ i „Drina“ koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta.

– Zaim Imamović je oličenje čovjeka, borca i primjer kako se voli i brani država, mi smo odlučili ove godine ispred Općine i Općinskog načelnika odati počast i položiti cvijeće na spomen-obilježju  u Trnovu, rekao je Esad Velić pomoćnik općinskog načelnika.

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u podrinjskom mjestu Poratak, u općini Goražde. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH „Zlatni ljiljan“.

[tie_slideshow]

[tie_slide] IMG_9621 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_9624 [/tie_slide]

[tie_slide] IMG_9633 [/tie_slide]

[/tie_slideshow]

Pin It