GODIŠNJICA ZLOČINA U GODINJSKIM BARAMA ČIJI SU SNIMCI OBIŠLI CIJELI SVIJET

U organizaciji Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, u Godinjskim Barama-Trnovo danas je obilježena 25. godišnjica

U organizaciji Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, u Godinjskim Barama-Trnovo danas je obilježena 25. godišnjica zvjerskog ubistva šest srebreničkih Bošnjaka. To je mjesto jednog od najstravičnijih zločina kojeg su ubice snimile. Zloglasna srpska paravojna jedinica „Škorpioni“ pucnjima u leđa, brutalno je 1995. godine likvidirala šest mladića iz Srebrenice.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića(17), Azmira Alispahića(16), Sidika Salkića(36), Smaila Ibrahimovića(35), Dine Salihovića(18) i Juse Delića(25). Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Proučeno je ašare i odata počast nevino stradalim srebrenčanima učenjem Fatihe, a na mjesto stradanja položeno je cvijeće.

                                     

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava, predstavnici Udruženja  Srebrenica, Srebreničani koji su preživjeli strašna dešavanja,  predstavnici Boračkih udruženja Općine Trnovo, predstavnici Općine Trnovo, kao i mještani okolnih naselja. Zbog aktuelne situacije sa epidemijom Covid-19 obilježavanju je prisustvovao ograničen broj učesnika.

Najavljeno je još jedno obilježavanje mjesta stradanja Srebreničana, u Žepi 27.07.2020. godine, kojim završava ovogodišnje obilježavanje genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.  

Leave a Comment