“Odbrana BiH – Igman 2020. godine” – “Ostani kući i posvjedoči”

Manifestacija Odbrana BiH – Igman, počela je u ponedeljak  3. avgusta parastosom u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu,

Manifestacija Odbrana BiH – Igman, počela je u ponedeljak  3. avgusta parastosom u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, a nastavljena je juče otvaranjem izložbe  “Domovina u srcu“ u MMC  na Kovačima, nakon toga uslijedilo je predavanje na temu “Alija Izetbegović – vrhovni komadant Armije RBiH.“

Centralni program manifestacije i ove godine će biti održan na Igmanu, ali pod sloganom “Ostani kući i posvjedoči.“  Između ostalih događaja manifestacije, u četvrtak, 06.08.2020. godine u Ratnoj džamiji na Igmanu biće održan mevlud i zikr (od 17:00 – 22:00 h), sa ograničenim brojem prisutnih. U petak, 07.08.2020. godine će se održati počasti na šehitlucima i spomen obilježjima na Igmanu (Grkarica, Proskok, Veliko polje, Mrazište, Brezovača), od 09:00 – 12:00 h. Održaće se čas historije na Proskoku (09:30 h), te doček ratnih zastava na Platou/musalli Ratne džamije Igman (12:30 – 12.45 h), obračanje predstavnika OO manifestacije,  a poslije Džuma namaza u istoj džamiji proučiće se Dova za domovinu (13.30 h). Maksimalan broj prisutnih na centralnoj manifestaciji je 100 osoba.

Ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica  je na jučerašnjoj press konferenciji pozvao građane da manifestaciju prate od kuće, da bi tako sačuvali ljudske živote, radi trenutne epidemiološke situacije, a  predsjednik  Organizacionog odbora manifestacije Hamdija Hasanović je naglasio da građani imaju priliku da virtuelno posjete Igman.

Inače Manifestacija ima tri segmenta – prvi je odavanje vojnih počasti, drugi kulturno- umjetnički program, a treći je vjerski program. Večina programa se realizuje u Memorijalnom centru Kovači, a pored toga položeno je cvijeće na mjestima stradanja građana Sarajeva i na Kovačima.

Leave a Comment