Obilježena 28. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Povodom obilježavanja 28. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH 01.09.2020. godine, počast šehidima i poginulim borcima odali su

Povodom obilježavanja 28. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH 01.09.2020. godine, počast šehidima i poginulim borcima odali su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, boračka udruženja i porodice.
Na Šehidskom mezarju na Kovačima, uz postrojavanje počasnog voda, održan je vjerski obred za poginule branitelje, dok je u Amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači održana Svečana akademija, kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog života, kao i predatavnici općinskih i kantonalnih boračkih udruženja i organizacija.
Prvi korpus je iznjedrio tri narodna heroja i 472 “Zlatna ljiljana“, a 6.585 pripadnika je dalo svoje živote. Za doprinos u odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu je dodjeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva 2010. godine.
Časna borba Armije RBiH, a posebno časna i hrabra borba boraca Prvog korpusa ARBiH, zaslužuje da bude časno i dostojanstveno obilježena. Prva bošnjačka brigada kao dio Prvog korpusa je dala značajan doprinos u toj borbi, sa velikim brojem dobrovoljaca, velikm brojem hrabrih ljudi i velikim brojem onih koji su dali svoje živote.
Predstavnici Općine Trnovo i predstavnici boračkih udruženja Općine Trnovo su odali počast i položili cvijeće na mezarju kod Alipašine džamije.

Pin It

Leave a Comment