Novčana potpora mladima

Općina Trnovo kao društveno odgovorna lokalna zajednica izdvaja sredstva iz Budžeta za one kategorije stanovništva kojima je pomoć

Općina Trnovo kao društveno odgovorna lokalna zajednica izdvaja sredstva iz Budžeta za one kategorije stanovništva kojima je pomoć potrebna, između ostalih za liječenje socijalno ugroženih lica, za teška oboljenja boračkih kategorija, jednokratne pomoći za socijalno ugroženo stanovništvo, kao i druge vrste pomoći.

Sredstva se izdvajaju i za mlađu populaciju u oblasti sporta i školovanja, u vidu potpore uspješnih sportista i stipendiranje đaka i studenata. Posebna pažnja poklanja se novovjenčanim parovima i svakoj rođenoj bebi. Prema socijalnom programu Općine od 2017. godine dodjeljuje se svakom novom bračnom paru novčana pomoć u iznosu od 500,00 KM. Na taj način želi se pomoći mladima da zasnuju svoje porodice, a u tekućoj godini 14 parova je izgovorilo sudbonosno ”da” pred matičarem Općine Trnovo.

Odlukom iz 2015. godine krenulo se sa isplatom novčanih sredstava za svu novorođenu djecu u periodu od 12 mjeseci, u iznosu od 50,00 KM mjesečno. U toku ove godine rođeno je 19 beba, što je povećan broj u odnosu na ranije godine. Cilj ovih projekata je podstaći natalitet na području Trnova, kao i ostanak mladih na ovim prostorima, što je gorući problem u cijeloj BiH.

Pin It

Leave a Comment