SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Ministre, za čiji interes rušite projekte na Bjelašnici?   Povodom javnih istupa odlazećeg ministra prostornog uređenja, građenja i

Ministre, za čiji interes rušite projekte na Bjelašnici?

 

Povodom javnih istupa odlazećeg ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Faruka Kapidžića, a u cilju objektivnog informisanja, Općina Trnovo upućuje saopćenje za javnost:

 

Neugodno smo iznenađeni pokušajima odlazećeg ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, gospodina Faruka Kapidžića, da negativni skor i mršave rezultate svoga jednogodišnjeg ministarskog mandata zaokruži drskim optužbama i ničim utemeljenim insinuacijama u javnosti na račun općinske administracije u Trnovu, sve u kontekstu navodno „nelegalne“, a opet, kako je rekao, „po zakonu“ izvođene gradnje na Bjelašnici!?

 

Shvatamo da ministra Kapidžića, kao ambicioznog čovjeka iza kojeg je uspješna karijera arhitekte, frustrira činjenica da će biti upamćen po prilično kratkoj i promašenoj političkoj avanturi u kojoj je nastojao, prije svega, blokirati općine Kantona Sarajevo i „uvesti sofisticirani način reketa za sve one koji bi htjeli da grade“, kako je još ranije ispravno primijetio i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, ali nećemo dozvoliti da se u kontekstu Općine Trnovo, i to u javnom prostoru, operiše tvrdnjama koje u najmanju ruku ne stoje.

 

Štaviše, zabrinjavajuće je nastojanje jednog zvaničnika da se svjesno plasiraju neistine i da se javnost dezavuiše, što nas navodi na zaključak da se to radi smišljeno i zlonamjerno, u skladu sa ciljevima i interesima koji su poznati samo ministru.

 

Zamjena teza i „spinovanje“ jesu poznate političke discipline. Međutim, sve što navodi ministar Kapidžić treba i da dokaže, a Općina Trnovo na čelu s općinskim načelnikom Ibrom Berilom, koji je i na proteklim izborima dobio povjerenje građana, lako će dokazati da su svi objekti na Bjelašnici građeni po projektima i u skladu sa ranije donesenom prostorno-planskom dokumentacijom, to jeste zakonima ove države.

 

Nosilac izrade svih planova, sa svih nivoa, od prostornog, regulacionog, preko urbanističkog projekta do strategijskih procjena utjecaja na okoliš, bio je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, koji je u okviru resora ministra Faruka Kapidžića. Predstavnici Zavoda su pripremali sve planove, predlagali ih Općinskom vijeću Trnovo, i doslovce svaki potpisali.

 

Ako neko treba odgovarati za nešto, kako pokušava prijetiti ministar Kapidžić, onda su to Kanton Sarajevo i resorni ministar. S druge strane, želimo naglasiti da su proteklih mjeseci brojne inspekcije prodefilovale Općinom Trnovo i da nijedna nije našla nepravilnosti koje javnosti opetovano podvaljuje kantonalni funkcioner.

 

Na koncu, ministar je o svim projektima na Bjelašnici bio detaljno upoznat, i u okviru djelovanja unutar Stranke demokratske akcije.

 

Međutim, najprije valja naglasiti da se ministar Kapidžić posvađao sa zdravom logikom. U njegovim javnim istupima može biti da je nešto „nelegalno“, a opet „po zakonu“, da je nešto „divlje“, iako cijelo vrijeme i sam govori o planovima i dokumentima vezanim za aktivnosti na Bjelašnici.

 

Zato krenimo redom:

 

  1. Ne postoji nijedan objekt, kako tvrdi ministar Kapidžić, koji je izgrađen uz skijalište na Bjelašnici. Ministar iznosi očigledne neistine! Ko god je bio na Bjelašnici vidio je da su svi objekti stambene prirode i hoteli na suprotnoj strani u odnosu na skijališta. To je prva, ali ne i jedina neistina.

 

  1. Nije tačno da se šuma na Bjelašnici nemilice siječe. Šuma se siječe u skladu sa projektima i zakonskim propisima. Krčenje šume, u okviru određenog obuhvata, je rađeno u skladu sa rješenjima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

 

U skladu sa propisima Općina Trnovo je platila zasade novih šumskih površina, te izvršila adekvatne uplate prema Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo. O svemu postoji relevantna dokumentacija, među kojima i Rješenje općinskog suda o plaćanju naknade za eksproprisano zemljište KJP „Sarajevo – šume“ u iznosu od 55.632 KM, uplatnica po osnovu Rješenja u iznosu od 76.999,52 KM, rješenja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo itd.

 

  1. Kada ministar kaže da su „sve dozvole za građenje koje daje Općina Trnovo nelegalne jer nemaju stratešku procjenu“, mi moramo javnosti saopćiti da po pisanoj izjavi Federalnog ministarstva okoliša i turizma, odnosno Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kada se išlo u izradu urbanističkih planova nije bilo potrebno raditi strategijske procjene zaštite okoliša u okviru regulacionog plana, i te dokumente, ministre, imate, a ponovo dezavuirate javnost.

 

  1. Načelnik Ibro Berilo ne može zaustaviti provedbu planova koje su usvojile sve institucije od Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo do Općinskog vijeća Trnovo, kako predlaže ministar Kapidžić, jer načelnik Berilo samo provodi usvojene planove.

 

  1. To što je ministar planirao novom uredbom o zaštiti okoliša Kantona Sarajevo da centralizuje proces, da napravi svoj savjet od deset arhitekata koji će isključivo odlučivati gdje će se i kako u Kantonu Sarajevo graditi i raditi, pa na osnovu toga davati dozvole i saglasnosti na prostorno-plansku dokumentaciju, otvara neka suštinska pitanja.

 

Zakon o prostornom uređenju je Zakon za čiju provedbu su nadležne lokalne zajednice, a Zakon o zaštiti okoliša je u nadležnosti Kantona Sarajevo. Ove aktivnosti nisu bile sinhronizovane između navedenih zakona. Ministre, čuvajte se korupitivnog djelovanja kroz zakonodavstvo!

 

  1. Treba znati i to da je Bjelašnica u socijalizmu zamišljena kao planina tzv. ruskog turizma sa samo dva hotela (mrtva planina), a Jahorina sa svim objektima za smještaj (živa planina). Zbog čega ministar Kapidžić insistira na ruskom turizmu i danas? Kako to da se na Jahorini investiraju desetine miliona (što nam je drago čuti), dok nadležni ministar na Bjelašnici zaustavlja investicije?! Pri tome se olimpijskim planinama u Kantonu Sarajevo prigovara nedostatak kapaciteta i sadržaja!?

 

  1. Istovremeno, ministar spočitava građanima jer traže žičaru i druge sadržaje na Bjelašnici, zanemarujući da je preduzeće ZOI ‘84 u nadležnosti Kantona Sarajevo, i da su vlasti dužne da olimpijskim planinama vrate njihov sjaj. S druge strane, Općina Trnovo je bez naknade dala na korištenje staze na Bjelašnici čiji je ona vlasnik!

 

Uprkos svim navedenim činjenicma, računajući na nedovoljnu informisanost građana, neke stare negativne narative, pa možda i predrasude, ministar Kapidžić vjeruje da javnosti može podvaliti da je sve što se loše dešava na polju izgradnje u Kantonu Sarajevo – dešava isključivo u Trnovu, te da je dobro da se Bjelašnica ne razvija.

 

Zato neka ministar Kapidžić, a prije odstupanja sa dužnosti, javnosti odgovori na pitanja za čije interese kontinuirano blokira projekte na Bjelašnici dok afirmira građenje sličnih objekata u nekim drugim sredinama, te da li u svemu tome vidi svoj poslovni, a možda i politički interes? O svemu tome se, takođe, može govoriti.

 

Kabadahijsko ponašanje koje je ministar Kapidžić pokazao tokom obavljanja povjerene mu ministarske dužnosti, a čemu su priliku imali svjedočiti i sarajevski novinari, ilustruje pokušaj instaliranja modela gdje se sa općinskim vlastima, koje su dio sistema ustavno-pravnog poretka ove zemlje, pokušava govoriti jezikom sile. To je naišlo na otpor ne samo u Trnovu, već i u Novom Gradu i drugim sredinama, pa se ministar Kapidžić na kraju mandata sveti javnim blaćenjem.

 

Poslije svega, postaje bjelodano zašto su ljudi poput Kapidžića nanijeli nemjerljivu štetu ne samo Kantonu Sarajevo, već samoj Stranci demokratske akcije koja mu je dala povjerenje.

Pin It

Leave a Comment