Izlijevanje rijeka i poplave

Usljed naglog otapanja snijega sa planina, ali i intenzivne kiše, svi vodostaji na području Općine Trnovo od jučer

Usljed naglog otapanja snijega sa planina, ali i intenzivne kiše, svi vodostaji na području Općine Trnovo od jučer su u porastu. Došlo je do izlijevanja pojedinih rijeka iz njihovih korita, te plavljenja zbog snažnih bujica sa planina.
U toku jučerašnjeg dana, na području MZ Šabići došlo je do porasta vodostaja, ali ne u značajnijem obimu, te nije bilo ugroženih kuća i naselja, u MZ Dejčići je slično stanje.
U MZ Trnovo došlo je do izlijevanja rijeke Željeznice, ali stanje nije bilo alarmantno, poplavljeno je poljoprivredno zemljište u Ilovicama.
Poplave največeg obima desile su se na području MZ Delijaš, gdje je bila ugrožena regionalna cesta Garež – Grebak, pogotovo je bilo kritično na dva mjesta. Ekipe CZ Općine Trnovo, uz angažman mrhanizacije Goraždeputeva, intervenisale su kako bi se spriječilo plavljenje vikendica ispod Govedovića i na Kerletinim lukama, te plavljenje naselja Delijaš i spriječio prekid putne komunikacije.
Stanje se i dalje prati, ekipe su na terenu, a predstavnici Općine danas će zajedno sa predstavnicima Direkcije za ceste FBiH obići regionalni put Garež – Grebak, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualna šteta.
Građane obavještavamo da sve eventualne probleme vazano za poplavljena područja mogu prijaviti pozivom na broj: 033 554 550.

 

Pin It

Leave a Comment