Program uređenja riječnih korita i zaštite od poplava

Kanton Sarajevo je za projekte obuhvaćene Programom uređenja riječnih korita i zaštite od poplava na području općine Trnovo 

Kanton Sarajevo je za projekte obuhvaćene Programom uređenja riječnih korita i zaštite od poplava na području općine Trnovo  izdvojio 160.000,00 KM iz Budžeta za ovu godinu, a koje je osiguralo resorno Ministarstvo privrede KS.

Sporazum o finansiranju projekata potpisali su ministar privrede u Kantonu Sarajevo Adnana Delić i Osman Smječanin u ime Općine Trnovo.

Prijavljeni projekti Općine Trnovo ispunili su kriterije za dodjelu sredstava, te su potpisani ugovori, nakon čega se očekuje da se što prije krene u realizaciju projekata, obzirom da je cilj da se završe tokom građevinske sezone. Radi se o uređenju korita rijeke Rakitnice u Šabićima, te hitnim intervencijama na bujičnim vodotocima Tušiočkog i Katanskog potoka, Presjenice i Omenika.

Cilj je preventivno djelovati na smanjenju poplavnih područja i smanjenje šteta koje izazivaju poplave, izvođenjem radova na čišćenju, produbljivanju i trajnoj regulaciji riječnih korita. Konačni cilj je trajna zaštita stanovnika i njihove imovine, privrednih subjekata, infrastrukture, poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanim poplavama i bujicama u rizičnim područjima.

 

 

 

Autor: Ajla Lindov

 

Pin It

Leave a Comment