Uspješno protekla akcija čišćenja

  Najavljena akcija čišćenja skijaških staza, parkinga i zelenih površina na području Babinog Dola na olimpijskoj planini Bjelašnici,

 

Najavljena akcija čišćenja skijaških staza, parkinga i zelenih površina na području Babinog Dola na olimpijskoj planini Bjelašnici, održana je u subotu, 12.06.2021. godine.

Uprkos oblačnom i vjetrovitom vremenu, u akciji je sudjelovalo oko 350 volontera, koji su započeli akciju u 10 sati, te u skladu sa Covid mjerama bez zadržavanja i okupljanja krenuli u čišćenje Babinog dola.

Općinski načelnik prisustvovao je kratkoj prezentaciji Bjelašnice uz obilazak terena, u organizaciji KJP ZOI’84

Subotnjom akcijom završen je projekat organizovanog velikog proljetnog čišćenja Bjelašnice. Podsjećamo krajem protekle sedmice završeno je i odvoženje kabastog otpada u organizaciji KJKP RAD. Na veliko oduševljenje mnogih posjetilaca Bjelašnice i dječijeg parka kod hotela Maršal, uklonjena su tri napuštena i neregistrovana kombija sa zelenih površina, koji već nekoliko godina tu stoje. Prvog dana vikenda na terenu smo zatekli i radnika KJKP PARK, kako kosi travu na platou podzemne garaže na Bjelašnici.

Uposlenice i uposlenici Općine bili su jedni od najvrijednijih volontera u akciji, nakon čišćenja smeća, očistili su kamenje oko glavne šetnice, kojom se spušta u Babin do, nakon čega su firme JKP “Trnovo” i “MILIŠIĆ-TRANS” utovarili kamenje i nasuli zemlju, koja će biti hortikulturno uređena, sadnjom trave i cvijeća.

Osnovni cilj ovog projekta je podizanje svijesti javnosti o problemu otpada. S obzirom na odlične rezultate, dobar odaziv volontera te dobru suradnju s ostalim učesnicima, namjera je nastaviti sa sličnim aktivnostima kako bi očuvali prirodnu baštinu našega područja.

U akciji zajedno sa uposlenicima Općine su učestvovali i uposlenici JKP Trnovo, momci iz Ski rent Babin Do Bjelašnica i KUD-a Biseri Bjelašnice.

Kao nagradu svim učesnicima i učesnicama akcije, u periodu od 13 do 15 sati KJKP ZOI ‘84 je kao jedan od organizatora obezbijedio besplatnu uslugu panoramskog razgledanja planine Bjelašnica, u panoramskoj vožnji uživao je i sam Vučko.

 

Onaj koji štiti prirodu živi u harmoniji sa samim sobom!

 

 

Autor: Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment