Briga o građanima

Svake godine izdvajaju se značajna sredstva iz Budžeta Općine za pomoć licima i porodicama u stanju socijalne potrebe. 

Svake godine izdvajaju se značajna sredstva iz Budžeta Općine za pomoć licima i porodicama u stanju socijalne potrebe.  Zbog posebnih okolnosti u kojima se nalaze ovakva lica (stanje elementarne nepogode, smrti jednog ili više članova porodice, liječenja itd.) osigurava im se ostvarivanje novčane pomoći u cilju prevazilaženja stanja socijalne potrebe.

Ove godine formirana je općinska komisija za rješavanje, utvrđivanje uvjeta i davanje prijedloga Općinskom načelniku za dodjelu jednokratne pomoći  kada su u pitanju troškovi liječenja, zatim troškovi liječenja demobilisanih boraca i troškovi dženaze/sahrane licima u stanju socijalne pomoći.

Iznosi novčanih davanja su od 200,00 do 500,00 KM.

Napomenut ćemo još i mogućnost ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć za novovjenčane parove, koji imaju prebivalište na općini Trnovo, u iznosu od 500,00 KM , te porodilje, koje imaju prebivalište na našoj Općini, također mogu ostvariti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 600,00 KM.

Zahtjev se podnosi  Službi za opću upravu, društvene djelatnosti, boračko-invalidsku, dječiju i socijalnu zaštitu, nakon čega se provodi postupak u kojem se utvrđuje ispunjavanje uslova za ostvarivanje prava.  Novčanu pomoć je do sada, u proteklih pola godine, ostvarilo preko stotinu osoba.

Pin It

Leave a Comment