”Bjelašničke staze 2021” u Javorovom dolu

Tradicionalna smotra folklora u Javorovom dolu, održana je 04.07.2021. godine pod nazivom ”Bjelašničke staze 2021.godine”. Projekat je realiziralo

Tradicionalna smotra folklora u Javorovom dolu, održana je 04.07.2021. godine pod nazivom ”Bjelašničke staze 2021.godine”. Projekat je realiziralo KUD ”Biseri Bjelašnice”, a Općina Trnovo je jedan od sponzora manifestacije.

Pored domaćina učetvovali su: KUD ”Visoko” iz Visokog, KUD ”Mošćanica” iz Zenice, KUD ”Biseri sevdaha” iz Sarajeva i KUD ”Podveležje” iz Podveležja, dok najavljeni gosti iz Turske i Makedonije nisu prisustvovali zbog epidemiološke situacije.

Smotru je svečano otvorio Salem Lučkin, te pozdravio brojne učesnike, posjetioce i goste, a prisutnima se obratio i ministar Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

Za doprinos u radu i razvoju KUD ”Biseri Bjelašnice”, društvo je dodijelilo zahvalnice:  načelniku Ibri Berilu, Aliji Aljoviću i Kenanu Magodi.

Smotra je revijalnog karaktera, a cilj  je njegovanje i očuvanje tradicionalnih folklornih igara iz cijele BiH, kao i  narodnih nošnji,  i razvijanje prijateljstava.

 

Leave a Comment