Obilježena 29. godišnjica oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice

U organizaciji Udruženja JOB ”Unija veterana” uz podršku Općine Trnovo, obilježena je godišnjica oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja

U organizaciji Udruženja JOB ”Unija veterana” uz podršku Općine Trnovo, obilježena je godišnjica oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice. Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, veterani rata, predstavnici boračkih udruženja Općine Trnovo, predstavnici Općine Trnovo i gosti. Obilježavanje je upriličeno kod spomen-obilježja u Dejčićkim barama, gdje uklesano 48 imena šehida koji su dali svoje živote.

Proučen je Ja'sin i dova, odata počast i položeno cvijeće, uz čas istorije i prigodno obračanje. Cvijeće su položili i odali počast predstavnici Općine Trnovo,  pedstavnici boračkih udruženja Općine Trnovo i predstavnici OO SDA Trnovo.

Naglašen je značaj oslobađanja platoa Straišta, Prečkog polja i Presjenice, za šire područje Dejčića, kao i za samo Sarajevo. Straišta su 1992. godine bile najveće artiljerijsko uporište koje je sijalo smrt na ovim područjima i šire. Dana 07. i 08. jula 1992. godine združene jedinice izvršile su napad na ovu važnu kotu i zauzele je, nakon toga oslobođena je i cijela kotlina.

 

Pin It

Leave a Comment