Veliki broj prijava kvara na javnoj rasvjeti

Sekretari mjesnih zajednica općine Trnovo prethodnih mjeseci primili su mnogo poziva građana koji se žale na kvarove na

Sekretari mjesnih zajednica općine Trnovo prethodnih mjeseci primili su mnogo poziva građana koji se žale na kvarove na uličnoj rasvjeti, zbog čega cijela ulica ili njen dio ostaje u mraku.

“Kvarovi su uredno prijavljeni Centru za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom u Kantonu Sarajevo , ali nemamo nikakve povratne informacije. Radi se o dotrajalim sijalicama koje je vjerovatno samo potrebno zamjeniti”, istakao je sekretar mjesne zajednice Trnovo.

Prema navodima građana, što su predstavnici mjesnih zajednica provjerili na terenu, te prema njihovom izvještaju navodimo u kojim naseljima postoji problem sa javnom rasvjetom, te se navodi i koliko rasvijetnih tijela nije u funkciji:

MZ Trnovo

Brutusi -2 sijalice

Godinja- 4 sijalice

Bašci – 2 sijalice

Trebečaj- 2 sijalice

Pendičići- 3 sijalice

 

MZ Dejčići

Dujmovići – 5 sijalica

Bare – 2 sijalice

Presjenica (Džanići) – 1 sijalica

Dejčići – 3 sijalice

Ostojići – 1 sijalica

 

MZ Šabići

Milišići – 2 sijalice

Bobovica – 4 sijalice

 

MZ Delijaš

Pomenovići – 4 sijalice

Karovići – 3 sijalice

Jelačići – 1 sijalica

Slavljevići – 1 sijalica

Javne rasvjete nije bilo u cijelom naselju Hamzići, što je primjetilo više građana i na taj problem skrenulo pažnju.

Naime, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo shodno prijavama koje je dobio Centar, izdaje radni nalog preduzeću koje održava javnu rasvjetu i otklanja kvarove na području cijelog Kantona Sarajevo.

Kvarovi u naseljima općine Trnovo unatoč prijavama nisu popravljeni.

Poznato je da je prošle godine Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture potpisalo ugovor sa KJKP Park o održavanju javne rasvjete u svih devet općina KS i ugovor ističe 1. juna 2021. godine, kazao je nedavno za medije ministar Enver Hadžiahmetović, koji nije zadovoljan kako se osvjetljava kanton.

– Park nije kapacitiran da vrši kvalitetnu uslugu u održavanju javne rasvjete i Ministarstvo vrši pripreme za raspisivanje novog javnog poziva za održavanje javne rasvjete. Kada odaberemo novog operatera sigurno će se popraviti trenutno stanje sa osvjetljenjem KS, koje je očigledno zapušteno. Park ima samo četiri električara i par kamiona-dizalica i očigledno je bio pogrešan odabir ovog javnog preduzeća za održavanje javne rasvjete – tvrdi ministar Hadžiahmetović.

Mole se građani za strpljenje i razumjevanje, u nadi da će u skorije vrijeme biti otklonjeni kvarovi.

Fotografije s terena

 

 

Autor: Ajla Lindov

 

Pin It

Leave a Comment